Hlavní obsah

Ve FN Brno se loni narodilo 600 nezralých dětí, nemocnice shání další inkubátor

Foto: Jose Luis Carrascosa, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V porodnici Fakultní nemocnice Brno se loni narodilo téměř 600 nezralých dětí, které mají porodní váhu do 2500 gramů nebo přijdou na svět předčasně do 37. týdne. Přes 100 novorozenců mělo porodní váhu pod 1500 gramů.

Článek

V těžkých případech nemocnice používá hybridní inkubátor, který dítěti nahrazuje prostředí v děloze matky. Nemocnice jich má nyní 11, chce však sehnat peníze na jeden záložní za milion korun. Oslovit chce firmy, ale také například pořadatele koncertů nebo charitativních akcí. Sama z vlastního rozpočtu s ohledem na růst cen energií a další výdaje má peníze jen na řešení havárií.

Nezralé děti se rodí při předčasných porodech. Ředitel nemocnice Ivo Rovný uvedl, že s ohledem na současné společenské podmínky je možné, že předčasných porodů bude přibývat. Dotkl se tak rostoucích cen energií nebo potravin, které se budou promítat do života lidí.

„Rád se budu mýlit, ale chtěli bychom být připravení pro případ, že by se zvedl počet narozených nezralých dětí. Proto chceme získat jeden hybridní inkubátor, který by mohl sloužit jako záložní nebo pro případ, že by některý ze současných přestal vyhovovat,“ uvedl Rovný. Hodlá proto oslovit firmy s otázkou, zda by na nový inkubátor přispěly. Stojí milion korun, s dalším příslušenstvím, jako je ventilátor a monitor, vyjde na tři miliony.

„Nemocnice má otevřenou náruč a přijme jakékoliv sponzorské částky pro nákup tohoto zařízení,“ řekl Rovný. Mluvčí nemocnice Veronika Plachá dodala, že k tomuto účelu mohou sloužit různé charitativní společenské nebo sportovní akce, ze kterých by pořadatelé věnovali výtěžek.

Nemocnice má nyní 11 hybridních inkubátorů, uvedl primář perinatologie Ivo Borek. Perinatologie je oddělení, které se stará jak o plod v těhotenství, tak o novorozence po porodu. Využití hybridních inkubátorů je různé podle počtu porodů nezralých dětí. V loňském roce se v nemocnici narodilo skoro 600 nezralých dětí, z toho přes 100 mělo porodní váhu do 1500 gramů, některé děti i pod jeden kilogram.

I o takové novorozence se ale umí nemocnice podle jejích zástupců postarat. Rodičům umožňuje kontakt s dítětem od prvních chvil i na jednotkách intenzivní péče, v nemocnici jsou také pokoje, kde mohou matky s dětmi po propuštění z JIP být. „Když se syn narodil, měl 870 gramů. Mohli jsme s ním být v kontaktu, vše bylo luxusní,“ řekla novinářům Kateřina Vařejková, matka čtyřletého Michala. Podle ní nemá chlapec s ničím problém oproti jiným stejně starým dětem. „Jen je drobnější, ale to jsme my všichni v rodině,“ dodala Vařejková.

Reklama

Doporučované