Hlavní obsah

Kynžvart mimořádně zpřístupnil oranžerii v zámeckém zahradnictví

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Při příležitosti víkendu otevřených zahrad otevřel v sobotu zámek Kynžvart na Chebsku oranžerii v zámeckém zahradnictví. Prostory anglického parku jsou jinak veřejnosti nepřístupné. Na prohlídky s průvodkyní přišly desítky lidí.

Článek

Zámecké nádvoří v sobotu oživily také tradiční kynžvartské slavnosti, jedna z největších akcí na zámku.

Oranžerie je pár metrů od hlavní budovy zámku. Objekt byl postaven v roce 1828 a sloužil k pěstování teplomilných rostlin. „Zámecké zahradnictví bylo obklopeno řadou skleníků a pařenišť a dalších záhonů. My jsme tu funkci museli redukovat, protože máme i jiné cíle,“ řekl kastelán Ondřej Cink. Dodnes se tu v menší míře pěstují tropické rostliny. Objekt funguje primárně jako zázemí pro zahradnictví.

„Jsou tu rostliny, které slouží k výzdobě zámku jak v interiéru, tak exteriéru. Dobově odpovídající rostliny jsou citroníky nebo pomerančovníky. Jsou tu i běžné druhy do interiéru, jako různé druhy fíkusů, dracén či zelence, které tady kolují buď na zámek, nebo při různých akcí pro veřejnost,“ řekla pracovnice zámku Marcela Sýsová. Pravidelně se tu konají výukové programy pro děti z nedalekých lázní Kynžvart.

Zámek Kynžvart patří mezi významné památky ve správě Národního památkového ústavu. Památkový areál je se svými 245 hektary mezi těmi největšími v České republice. Před časem zasáhla park kůrovcová kalamita, správa památky proto musela pokácet stovky stromů. V současné době plánuje novou výsadbu, ale i úpravu terénu i cest, které poničila těžká technika.

Součástí areálu je čajový pavilon, který vznikl původně jako barokní kaple. Vybudovat ho dal jeden z původních majitelů, kancléř Metternich. Je ale v havarijním stavu, proto vedení zámku chystá jeho obnovu. Nejprve však na to musí sehnat peníze. Do budoucna by měl pavilon sloužit jako galerie nebo prostor pro koncerty či obřady. V plánu je také oprava sladovny v místním pivovaru, která je rovněž ve velmi špatném stavu.

Při příležitosti slavností si dnes organizátoři připravili pro děti na trase v zámeckém parku pohádkový les a vzdělávací program na téma hmyz kolem nás. Nádvoří oživil jarmark s prodejem řemeslných výrobků. Návštěvníci si mohou prohlédnout i zámecké interiéry Metternichů či Muzeum a kabinet kuriozit. Součástí sbírek je movitá národní kulturní památka Kynžvartská daguerrotypie, která je zapsána mezi movité památky UNESCO do registru Paměť světa. Večer završí divadelní představení Západočeského divadla v Chebu Kdyby tisíc klarinetů.

Reklama

Doporučované