Hlavní obsah

Hradec Králové chystá opravu podchodu na třídě Karla IV. za desítky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Město Hradec Králové chystá opravu podchodu na třídě Karla IV., která je frekventovanou spojnicí mezi vlakovým nádražím a historickým centrem stotisícového města.

Článek

Současná podoba podchodu, který prochází pod čtyřproudým silničním okruhem, je z první poloviny 70. let minulého století. Oprava by mohla přijít na několik desítek milionů korun.

Město nyní bude hledat projektanta přestavby. Projekt by mohla mít radnice hotový v létě 2023, samotná rekonstrukce by mohla začít počátkem roku 2024. „Podchod potřebuje zásadní opravu,“ řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Původně radnice podle něj počítala pouze s opravou výloh v podchodu, ale nakonec se rozhodla pro celkovou rekonstrukci.

Podchod, v němž jsou toalety, obchody s textilem, cukrárna s kavárnou a inzertní výlohy, by se měl stát i místem pro setkávání lidí. Část podchodu by mohla fungovat jako výstavní galerie či místo pro pořádání diskusí, přednášek a koncertů.

„Počítáme s odstraněním kovových výloh, vymění se podlahy i stropní svítidla. Prostoru by měla dominovat předstěna kopírující stávající reliéfní výzdobu z pohledového betonu,“ uvedl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS).

Do podchodu, který je pod křižovatkou ulic Karla IV. a Střelecká, lze vstoupit ze tří stran. Čtvrté rameno podchodu, které by vedlo k parkovacímu domu Katschnerka a k Hořické ulici, radnice dostavovat nebude. Důvodem jsou ekologická zátěž v lokalitě a vysoké náklady na rozšíření.

Reklama

Doporučované