Hlavní obsah

Na Sněžku na trase se řetězy je ode dneška jednosměrný provoz, sestup je zakázán

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Polský Krkonošský národní park ode dneška zakázal sestup ze Sněžky takzvanou řetězovou cestou, která vede po polské straně hory.

Článek

Přístup na Sněžku od Slezského domu po červeně značené cestě je tak opět jednosměrný a to pouze pro výstup. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Zákaz platí do 31. srpna. Omezení Poláci vydali i v minulých letech. Opatření reaguje na enormní návštěvnost Sněžky během hlavní letní sezony, která v Krkonoších připadá na červenec a srpen.

K sestupu i výstupu mohou turisté na polské straně hory použít pohodlnější Jubilejní cestu. Modře značenou Jubilejní cestu na polské straně hory musejí k sestupu využít i lidé, kteří chtějí ze Sněžky pokračovat ke Slezskému domu a dál například na Luční boudu či Obřím dolem do Pece pod Sněžkou. Na Sněžku se lze dostat také kabinovou lanovkou z Pece pod Sněžkou nebo pěšky po trase od Ružové hory a od Pomezních bud.

Z polské strany hor se lidé ke Sněžce mohou přiblížit lanovkou z Karpacze na horu Kopa a odtud už pěšky ke Slezskému domu a na vrchol Sněžky po řetězové nebo po Jubilejní cestě.

V první polovině srpna by měli stavbaři začít připravovat rekonstrukci vysokohorského chodníku od horní stanice kabinové lanovky na české straně Sněžky na vrchol hory. Nejprve musí odstranit původní, aby mohla v září přijít na řadu samotná oprava chodníku starobylou technologií štětování. Pracovat se bude za provozu. Štětování je metoda, kdy jsou kameny do cesty vkládány na výšku. Je to staletími prověřená technika stavby cesty, která je pak velmi odolná vůči zátěži a povětrnostním vlivům.

Plánovaná oprava chodníku na Sněžce je pokračováním rekonstrukce jedné z hlavních přístupových tras na vrchol hory, která vede od horní stanice lanovky na Růžové hoře. Firma chodník mezi Růžovou horou a Sněžkou opravovala s přestávkami v letech 2018 až 2020.

Správy obou krkonošských národních parků reagují na rostoucí návštěvnost Sněžky a okolí také ochrannými sítěmi, které na letní turistickou sezonou rozmísťují na vrcholu Sněžky a v Obřím sedle u Slezské boudy. Letos tam byly sítě rozmístěny v polovině června. V letní sezoně mají zamezit neukázněným návštěvníkům v pohybu mimo vyznačené plochy, a tedy devastaci přírody.

Na polské straně Krkonoš musí počítat turisté i s dalšími opatřeními. Polský krkonošský národní park (KNP) od 1. července zvyšil cenu vstupného k vodopádu Kamienczyk nebo nadále platí, že návštěva KNP je možná pouze v denních hodinách, přičemý psi mohou pouze na cesty, kde to je povoleno a musí být na vodítku. Více informací je na webu KNP.

Návštěvnost 1603 metrů vysoké Sněžky je podle zástupců Správy KRNAP extrémní. Denní počet pěších turistů v letní sezoně na vrcholu Sněžky je 8000 až 9000 lidí, přičemž v tomto počtu nejsou zahrnuty cestující kabinovou lanovkou Pec pod Sněžkou–Sněžka s denní kapacitou až 2400 lidí.

Reklama

Doporučované