Hlavní obsah

Zájem o pobyt ve Špindlerově Mlýně na Silvestra je nižší, chybějí Němci

Ilustrační foto.

Reklama

Obsazenost ubytovacích zařízení na Silvestra v největším krkonošském lyžařském středisku ve Špindlerově Mlýně je 80 až 90 procent.

Článek

„Chybí německá klientela,“ řekl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura. Obsazenost hotelů poslední týden v roce podle něj očekávaná obleva neovlivní. Po mrazivém víkendu se v Česku podle meteorologů tento týden oteplí, teploty budou stoupat nad nulu hlavně koncem týdne.

„Silvestrovské pobyty nejsou ani tolik o počasí, jako spíše o zábavě, i když samozřejmě zimní počasí na horách k Silvestru patří,“ řekl Jandura.

Podnikání v turistickém ruchu výrazně poznamenala v minulé zimní sezoně omezení v souvislosti s šířením koronavirové infekce. Kvůli vládním opatřením zůstaly hotely, lyžařská střediska a další služby v zemi většinu uplynulé zimní sezony zavřené. Nyní jsou služby v turistickém ruchu za dodržování protiepidemických opatření otevřené. Mezi hoteliéry v horském středisku ale podle Jandury přetrvává nejistota.

„Nařízení je tolik a mění se tak často, že už nikdo pořádně neví, co platí. Jsou to letos nervy, jaké jsme nezažili. Před Vánoci, jak se opatření měnila, to bylo jako na houpačce, houfně chodila storna, pak rezervace a zase storna,“ řekl Jandura. Přesto jsou podle něj hoteliéři ve Špindlerově Mlýně rádi za stav, který nyní je. „S pokorou to přijímáme, jsme rádi, že můžeme mít otevřeno,“ řekl Jandura.

Ve Špindlerově Mlýně, kde lyžařská sezona začala začátkem prosince, chybí podle Jandury německá klientela, což se negativně odrazilo i v silvestrovských pobytech.

„Propad německé klientely je oproti době před pandemií o zhruba 20 až 30 procent. Dobrou zprávou ale je, že ji většinou nahradila česká a polská klientela. Přesto je díky tomu obsazenost silvestrovských pobytů nižší než před pandemií. V tuto dobu bychom měli téměř zcela vyprodáno,“ řekl Jandura.

Zároveň už na plné obrátky běží rezervace na jarní prázdniny, zájem o tuto část zimní sezony je letos značný, zvláště u českých klientů. Podle Jandury lidé vsází na jistotu, protože není jasné, za jakých podmínek bude možná sezona v alpských střediscích.

Ubytovací kapacita ve Špindlerově Mlýně je podle zástupců radnice asi 16 000 lůžek, z nichž zhruba polovina připadá na apartmánové domy.

Reklama

Doporučované