Hlavní obsah

Dětem ze ZŠ Jabloňová v Liberci začne kvůli chystané rekonstrukci výuka 5. září

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dětem ze Základní školy Jabloňová ve Starých Pavlovicích v Liberci začne výuka o pár dnů později než ostatním školákům, v pondělí 5. září. Delší volno budou mít z organizačních důvodů kvůli chystané částečné rekonstrukci školy.

Článek

První stupeň má podle ní možnost využít školní družinu a školní jídelnu i 1. a 2 září.

Kvůli rekonstrukci školy budou muset po celý školní rok jezdit školáci od páté do deváté třídy na opačný konec města, do Vesce. Náhradní prostory pro ně město sehnalo v bývalé ubytovně univerzity v Mařanově ulici. „Samozřejmě oproti běžnému stavu to komplikace je, ale musí se to zvládnout,“ informovala ředitelka školy Iva Havlenová.

Bývalou ubytovnu ve Vesci radnice díky vstřícnosti univerzity využívá v posledních letech při každé větší opravě škol, která vyžaduje, aby byla prázdná, tedy bez výuky. Před tím to bylo při rekonstrukci ZŠ 5. května a ZŠ Na Výběžku. Pro školáky ze ZŠ Jabloňová bude zajištěná náhradní doprava ze Starých Pavlovic do Vesce, ale jen ráno. Odpoledne budou muset využívat MHD nebo pro ně budou muset jezdit rodiče. „Vzhledem k tomu, že se jedná o žáky druhého stupně, tak jde o to, že vyučování končí v naprosto v různých časech a není možné to koordinovat,“ řekl náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Míní, že školáci s ohledem na svůj věk by dojíždění měli zvládnout.

Hlavním cílem částečné rekonstrukce školy ve Starých Pavlovicích je zvýšení počtu učeben. „Důvod je jasný, škola kapacitně přetéká, kmenové učebny jsou dnes i v odborných,“ uvedla náměstkyně pro dotace a strategický rozvoj Radka Loučková Kotasová (ANO).

Škola s kapacitou 540 školáků je v sídlištní zástavbě. V sedmi vzájemně propojených pavilonech je 32 učeben, kdy i čtyři odborné jsou využívané jako kmenové. Rekonstrukcí škola získá nové prostory pro odborné učebny přírodních věd, IT a dvě učebny cizích jazyků. Budou v nástavbě nad jedním z pavilonů školy. Přibude spojovací krček s výtahem a budou v něm i nové kabinety, sklady pro odborné učebny a bezbariérová WC. Součástí stavebních úprav je také kompletní výměna rozvodů v celém objektu. Kvůli naměřeným vysokým hodnotám radonu škola získá novou vzduchotechniku ke snížení jeho koncentrace.

Firmu, která částečnou rekonstrukci školy provede, vedení města vybralo minulý týden. Zakázku za 86,246 milionu korun získala firma CL-Evans. „Na 14 měsíců je naplánovaná výstavba, takže před koncem roku 2023 bychom měli mít hotovo,“ uvedla Loučková Kotasová. Na rekonstrukci školy chce radnice získat evropskou dotaci. „Chtěli bychom sehnat 60,5 milionu korun dotačně. Celkově to vyjde přes 100 milionů, protože tam bude i vybavení učeben. Vlastní podíl (města) nám vychází na necelých 44 milionů korun,“ dodala náměstkyně.

Reklama

Doporučované