Hlavní obsah

Liberec chce navýšit kapacitu domova seniorů. Plánuje výstavbu další budovy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec má v plánu rozšíření domova seniorů na Františkově, který je už nyní s 200 klienty největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji. Jeho kapacitu chce město zvýšit o 80 lůžek.

Článek

Docílit toho hodlá postavením další budovy v areálu domova, na což bude potřeba odhadem 100 milionů korun. Zatím jde ale jen o záměr, podle náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Šárky Prachařové (ANO) výstavbu pavilonu začnou projekčně připravovat v únoru či březnu příštího roku.

„Vlastní výstavba, když to dobře půjde, tak by měla být zahájena v roce 2025 a trvat zhruba do roku 2026,“ řekla Prachařová. Na rozšíření domova seniorů budou podle ní chtít získat evropskou dotaci, vhodný dotační program ale bude město teprve hledat. „Věřím, že dotační výzva bude,“ dodala náměstkyně.

Budovu chce radnice postavit ve svahu, který je v severní části areálu františkovského domova seniorů. „Dobré je, že můžeme využít veškeré zázemí původního domova, který tam stojí,“ uvedla Prachařová. Radnice počítá s tím, že nový pavilon bude domovem se zvláštním režimem, což je pobytové sociální služba se zvýšenou péči třeba o seniory postižené demencí. Podle náměstkyně primátora pro sociální záležitosti Martiny Teplé (ANO) je o tuto sociální službu velký zájem. „V současné době v domově pro seniory na Františkově máme v pořadníku na domov se zvláštním určením zhruba 140 žádostí,“ dodala.

Chystané rozšíření na Františkově znamená, že radnice nebude pokračovat v přípravě jiného projektu, jehož výsledkem měla být výstavba nového domova pro seniory s 50 místy v jiné části města. Měl být u křižovatky ulic Krejčího a Pod sadem míru, naproti domům s pečovatelskou službou. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) uvedl, že budou pro tento pozemek hledat jiné využití, třeba i pro bytovou výstavbu.

Reklama

Doporučované