Hlavní obsah

Liberec rozsvítil vánoční strom na náměstí u radnice bez slavnosti

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec rozsvítil vánoční strom na náměstí u radnice už dnes, symbolicky měsíc před Štědrým dnem. Kvůli zhoršené epidemické situaci s koronavirem to bylo stejně jako loni bez slavnostního zahájení.

Článek

Slavnostní rozsvícení stromu s doprovodným programem radnice původně plánovala na tento pátek. „Mrzí mě, že jsme ani letos nemohli pozvat občany i návštěvníky města na konkrétní termín rozsvícení stromu. Věřím ale, že v současné situaci to lidé pochopí. Z předchozích let víme, že jde o velmi oblíbenou akci, kterou navštěvují tisíce lidí,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Podle primátora by na základě aktuálních protiepidemických opatření mohlo město pustit na náměstí maximálně 1000 lidí. „A navíc u každého z nich zkontrolovat, zda mají potvrzení o očkování, zda ho ze zdravotních důvodů nemohou podstoupit, nebo o tom, jestli onemocnění covid prodělali. Nechceme Liberečany rozdělovat na ty, kteří na náměstí v konkrétní termín a čas přijít mohou, a ty, kteří nesmí. Proto jsme se rozhodli strom rozsvítit dnes, tedy symbolicky měsíc před Štědrým dnem. A nechat na občanech, aby se ho přišli prohlédnout kdykoliv, kdy budou mít zájem,“ dodal primátor.

Libereckým vánočním stromem je smrk ztepilý, který rostl na zahradě v Ruprechticích nedaleko panelového domu zvaného Hokejka. „Smrk měří 14 metrů a jsou na něm vánoční ozdoby, které vyráběly děti z libereckých mateřských a základních škol. Na náměstí bude vánoční smrk do 6. ledna 2022. Odstrojuje se vždy na Tři krále,“ uvedla Kodymová.

O dalším možném programu Libereckého adventu na náměstí v centru města radnice rozhodne v následujících dnech podle aktuálního vývoje situace. „Oblíbené tradiční prodejní trhy s nabídkou stánků začínají v Liberci na náměstí v úterý 30. listopadu. Pokud to situace dovolí, potrvají do 23. prosince. Konat se budou při dodržování všech aktuálních protiepidemických nařízení a doporučení,“ dodala Kodymová.

Liberec není jediné město v Libereckém kraji, které zrušilo slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Ze šesti největších měst kraje akci s omezeným programem chystají jen dvě, v sobotu vánoční strom rozsvítí Semily a v neděli Turnov.

Reklama

Doporučované