Hlavní obsah

Vánoční trhy v Česku: Jaké měly být v Praze, Brně a dalších českých městech

Foto: Profimedia.cz

Vánoční trhy v Ostravě v roce 2017.

Reklama

aktualizováno •

Vánoční atmosféra a svařák. Vánoční trhy plánovali v Praze, Brně, Ostravě a dalších městech České republiky. Vláda je svým nařízením zakázala.

Článek

Vláda zakázala konání vánočních trhů

Od pátku 26. listopadu od 18 hodin platí zákaz adventních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů.

Více čtěte zde:

Minulý rok byla kvůli covidu-19 většina vánočních trhů značně omezena nebo zcela zrušena. Vláda původně počítala s tím, že letos vstup na trhy bude možný pouze pro očkované či lidi s prodělanou nemocí. Nakonec trhy zakázala úplně.

Podívejte se, jak měly vypadat vánoční trhy před jejich zrušením.

Praha

Vánoční trhy v Praze, konkrétně na Staroměstském náměstí, patří mezi ty nejhezčí v Evropě. Získaly hned několik ocenění a jezdí je navštívit lidé z celého světa. Kdy se konají pražské vánoční trhy nejen na Staroměstském náměstí?

  • Staroměstské náměstí: od 27. listopadu 2021 do 6. ledna 2022 (prodejní stánky od 10 do 22 hodin / stánky s občerstvením od 10 do 24 hodin).
  • Václavské náměstí: od 27. listopadu 2021 do 6. ledna 2022 (prodejní stánky od 10 do 22 hodin / stánky s občerstvením od 10 do 24 hodin).
  • Náměstí Míru: od 20. listopadu 2021 do 24. prosince 2021 (každý den od 10 do 19 hodin).
  • Náměstí Republiky: od 25. listopadu 2021 do 24. prosince 2021 (každý den od 10 do 19 hodin).
  • Pražský hrad: od 26. listopadu 2021 do 6. ledna 2022 (pondělí až čtvrtek od 9 do 18 hodin / pátek až neděle od 9 do 19 hodin).
  • Anděl: od 24. listopadu do 24. prosince 2021 (denně od 10 do 19 hodin).

Krizový štáb hlavního města oznámil, že pro vstup na trhy bude nutný respirátor. Návštěvníci budou muset také dodržovat rozestupy. Při konzumaci na trzích v místech určených pro konzumaci bude nutné kontrolovat očkování. Pokud se bude na trzích konat kulturní akce, vztahuje se na ni regulace počtu účastníků na tisíc osob, kterou musí zajistit organizátor.

Brno

Vánoční atmosféra, živá hudba, občerstvení, kluziště nebo vánoční tramvaj. I to na vás čeká na vánočních trzích v Brně, které se budou konat na náměstí Svobody, na Zelném trhu, Dominikánském náměstí nebo výstavišti.

  • Náměstí Svobody: od 26. listopadu 2021 do 23. prosince 2021 (od 11 do 21:45 hodin).
  • Zelný trh: od 26. listopadu 2021 do 23. prosince 2021 (od 10 do 21 hodin).
  • Vánoční trhy na výstavišti: od 10. do 19. prosince 2021.

Rozsvícení vánočního stromu, které odstartuje vánoční trhy v Brně, mělo proběhnout 26. listopadu 2021 od 17 hodin na náměstí Svobody. Pořadatelé vzhledem k epidemické situaci slavnostní rozsvěcení vánočního stromu zrušili.

Jak budou vypadat vánoční trhy ve Vyškově?

Ostrava

V Ostravě se uskuteční vánoční trhy na Masarykově náměstí, Jiráskově náměstí, Prokešově náměstí a na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Začínají 26. listopadu 2021 a potrvají letos až do 2. ledna 2022.

Po šesti letech se do Ostravy, konkrétně na Masarykovo náměstí, vrátí 12 metrů vysoký vánoční strom. Bude tu také hlavní pódium nebo tradiční oblíbené vyhlídkové ruské kolo. Akce na náměstí Dr. Edvarda Beneše se dočká rozšíření a bude zde mimo jiné poprvé i ledové kluziště. Na své si přijdou také ti nejmenší, na Jiráskově náměstí vznikne dětská zóna.

Český Krumlov

Vánoční náladu si mohou lidé užít i v nedalekém Českém Krumlově. Na náměstí Svornosti budou trhy probíhat od 26. listopadu 2021 do 6. ledna 2022. K rozsvícení vánočního stromu dojde první adventní neděli, tedy 28. listopadu na náměstí Svornosti.

Olomouc

Olomouc se rozhodla kvůli špatné epidemické situaci zrušit veškerý program vánočních trhů včetně plánovaného rozsvěcení vánočního stromu.

Vánoční strom podle vedení města bude rozsvícen, ale v jiný čas, než bylo avizováno – loni byl rozsvícen časně ráno. Samotné trhy mají být zahájeny v neděli 21. listopadu.

Karlovy Vary

Vánoční atmosféru nabídne také lázeňské město Karlovy Vary. Trhy se zde uskuteční od 27. listopadu do 26. prosince 2021. Vyzdobena a nasvícena bude celá trasa od hotelu Thermal až po Divadelní náměstí. Mlýnská kolonáda bude středobodem dění, budou zde umístěny vánoční stánky nejen s vánočním sortimentem. Dopravu bude zajišťovat vánoční autovláček.

Rozsvícení vánočního stromu proběhne před hotelem Thermal první adventní neděli 28. listopadu od 18 hodin.

Možná je i změna programu v reakci na mimořádná protiepidemická opatření.

České Budějovice

Minulý rok byl Českobudějovický advent kvůli covidu-19 zrušen. V letošním roce by měl proběhnout od 19. listopadu 2021 do 6. ledna 2022. Pořadatelé pro návštěvníky připravují bohatý kulturní program, přes 90 stánků, vyhlídkovou věž, vánoční pódium nebo kluziště, které bude kolem Samsonovy kašny.

Více o Českobudějovickém adventu čtěte zde:

Ústí nad Labem

Vánoční trhy se v Ústí nad Labem uskuteční od 28. listopadu do 23. prosince 2021. Na Lidickém náměstí bude osmimetrový smrk stříbrný, k jeho rozsvícení dojde v neděli 28. listopadu v 18 hodin.

Jak to bude s městy v Ústeckém kraji čtěte zde:

Liberec

Oslavy adventu začnou v Liberci 26. listopadu. V pět hodin odpoledne dojde k tradičnímu rozsvícení vánočního stromečku, už v 16:15 se návštěvníci mohou těšit na vystoupení pěveckého sboru.

Vánoční trhy na Soukenném náměstí a před libereckou radnicí, kde nesmí chybět také tradiční adventní ruské kolo, organizátoři plánují zahájit 30. listopadu. Trvat by měly až do 23. prosince.

Plzeň

O vánoční trhy nepřijdou ani obyvatelé Plzně. Adventní oslavy se konají na náměstí Republiky od 23. listopadu do 23. prosince. Kromě tradičních stánků se návštěvníci mohou těšit také na ukázky z lidových tradic a řemesel se zaměřením na Vánoce a vánoční tematiku.

Jihlava

V Jihlavě se místní mohou těšit nejen na vánoční trhy, které se uskuteční na Masarykově náměstí. Začnou 28. listopadu, skončí 22. prosince. Kulturní program organizátoři plánují každý den od 16 do 19 hodin. Rozsvícení vánočního stromu nebude město propagovat, aby zamezilo shromažďování lidí. Záznam bude dostupný na webových stránkách a sociálních sítích města. Na Masarykově náměstí by nicméně měl být bruslařský okruh (organizátoři na něj budou pouštět lidi s platným covid certifikátem), v areálu Český mlýn u řeky Jihlavy má zase vzniknout běžkařská dráha.

Hradec Králové

Ještě před samotnými adventními trhy začne v Hradci Králové tradiční Muzejní adventní trh na Eliščině nábřeží. Od 12. do 22. prosince pak budou probíhat trhy na Velkém náměstí, program bude připravený každý den od 16 do 18 hodin.

Opava

Vánoční trhy v Opavě začnou 28. listopadu rozsvícením vánočního stromku na Dolním náměstí. Trvat budou až do 22. prosince. Kromě kulturních akcí, které se budou konat hlavně o adventních nedělích, se návštěvníci mohou těšit na širokou nabídku občerstvení a dárků či dekorací.

Zlín

O tradiční trhy nepřijdete ani ve Zlíně, konkrétně na náměstí Míru v termínu od 27. listopadu do 23. prosince. Stánky s občerstvením budou na náměstí v provozu ještě od 26. prosince do Nového roku.

Čtěte více o Vánocích nebo se podívejte na nejhezčí vánoční trhy v Česku.

Reklama

Doporučované