Hlavní obsah

Muzeum v Jablonci bude veřejnosti znovu přístupné od soboty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou bude veřejnosti znovu přístupné od soboty. ČTK to dnes řekla ředitelka muzea Milada Valečková.

Článek

Dočasně uzavřené bylo od začátku letošního roku kvůli koronaviru, část pracovníků se nakazila, další byli v karanténě.

Uzavření podle Valečkové využili k pracím, které za provozu nelze dělat. „Částečně jsme malovali ve stálých expozicích a čistili všechny vitríny,“ uvedla. Přibyla i jedna výstava ve stálé expozici skla. Jsou na ní díla sochařky a sklářské výtvarnice Jiřiny Žertové, která letos oslaví 90. narozeniny. Výstava potrvá do 15. května.

Jablonecké muzeum má dvě stálé expozice. Jedna je nazvaná Nekonečný příběh bižuterie a druhá Čarovná zahrada - české sklo sedmi stoletími. V bižuterní expozici je na 380 metrech čtverečních reprezentativní výběr ze sbírek tvořených více než 12 miliony kusy. Na zhruba stejné výstavní ploše je i stálá expozice skla rozčleněná do čtyř celků, které na sebe chronologicky navazují, a to od starověku po současnost.

Do 10. dubna bude v muzeu i výstava věnovaná československému užitkovému a dekorativnímu lisovanému sklu období socialismu. Výstava nazvaná Design československého lisovaného skla 1948 - 1989 je zaměřená na významné výrobce a návrháře, vzory známé i dnes již pozapomenuté. Nejbližší nová výstava začne 11. února, budou na ní skleněné prostorové objekty Dany Zámečníkové, které vytvořila přímo pro prostor muzejní přístavby.

Reklama

Doporučované