Hlavní obsah

Od čtvrtka začne v Jablonci nad Nisou intenzivní odlov přemnožených divočáků

Foto: pixabay.com

Na divoká prasata narážejí téměř denně obyvatelé hlavně v části Horní Proseče, kde jsou panelové domy jen pár metrů od lesa.

Reklama

V Jablonci nad Nisou začne od čtvrtka intenzivní odchyt a odlov přemnožených divokých prasat, která lidé i za bílého dne potkávají na některých sídlištích.

Článek

Až do konce února příštího roku bude vždy od 18:00 do 06:00 následujícího dne zakázán vstup do lesů v Srnčím dole a na Prosečském hřebeni. Na omezení upozorňují informační tabule a lidé by je měli ve vlastním zájmu respektovat, řekl dnes ČTK primátor Miloš Vele (ODS).

„Opatření umožní myslivcům zintenzivnit lov i v lokalitách, kde honitba normálně povolená není. My jsme kromě toho ještě pořídili odchytovou klec, která už je v jedné lokalitě umístěná, máme tam fotopasti, takže můžeme monitorovat prostor a víme, co se tam děje. Za každé odchycené či odlovené zvíře jsme pro myslivecké sdružení vypsali odměnu 2000 korun,“ doplnil Vele. Na dodržování zákazu vstupu bude dohlížet policie, hříšníkům hrozí pokuta až 10 000 korun. Hlavně ale podle primátora riskují lidé v době odlovu své zdraví.

Na divoká prasata narážejí téměř denně obyvatelé hlavně v části Horní Proseče, kde jsou panelové domy jen pár metrů od lesa. Pozemky jsou tam rozryté, lidé se bojí venčit psy, děti se podle místních bojí jít ráno na autobus. „Problém je veliký, stavíme domy čím dál blíž lesům, velký problém bylo, že ta prasata si tam vlastně lidé natáhli sami. V okolí Horní Proseče docházelo k vysypávání bioodpadu do lesa, lidé se přiznali, že chodili krmit srnky,“ řekl vedoucí oddělení krizového řízení magistrátu Vratislav Pavlín.

Divokých prasat v oblasti přibývá, zatímco v sezoně 2019/2020 odlovili myslivci 39 divokých prasat, o rok později už jich bylo 45. Své lesy Jablonec neuzavírá poprvé, podobně byl loni od srpna do konce října zakázán v noci vstup do Srnčího dolu. Díky tomu se v sezoně 2021/2022 podařilo odlovit 84 kusů černé zvěře. „Letos od března do října, ještě před omezením vstupu do honitby, myslivci skolili 52 kusů,“ doplnila mluvčí radnice Jana Fričová.

Omezení vstupu do lesů od prosince má zajistit zvěři klid a umožnit odlov. „Počítáme také s několika celodenními uzavírkami lesů v době, kdy bude probíhat společný lov či naháňka,“ řekla Petra Němečková z oddělení životního prostředí města. Celodenní uzavírky jsou plánované na 9. až 12. prosince, o Vánocích od 25. do 28. prosince a pak také na 13. až 16. ledna příštího roku. Oblast Jablonce patří navíc v Libereckém kraji k honitbám, kde od loňska platí nařízení o intenzivním odlovu divokých prasat kvůli africkému moru. Každé ulovené zvíře proto musí prověřit veterináři.

Reklama

Doporučované