Hlavní obsah

Turnov zvažuje nákup dalšího pozemku na Koňském trhu, musel by si vzít úvěr

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Turnov zvažuje nákup dalšího pozemku v zanedbané lokalitě Koňský trh v dolním centru, kterou by současné vedení města rádo přeměnilo na novou čtvrť. Jde o areál firmy Keri zhruba za 42,5 milionu korun.

Článek

Radnice vypsala poptávkové řízení u bank na úvěr ve výši 45 milionů korun. „Úvěr si chceme vzít na deset let s pevnou úrokovou sazbou. Rádi bychom ho směřovali k investičním akcím v Turnově a tím bychom si rádi uvolnili peníze z rozpočtu města Turnova na nákup areálu Keri na Koňském trhu,“ řekl starosta patnáctitisícového města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). O vzetí úvěru a koupi průmyslového areálu by podle něj měli zastupitelé města rozhodovat zřejmě na konci června.

S firmou Keri jsou podle starosty na podmínkách předběžně domluveni. „Chtějí nájemní smlouvu na sedm let, aby tam mohli ještě sedm let být. Je to velmi podobný model jako u pily,“ uvedl starosta. Areál pily na Koňském trhu radnice koupila před dvěma lety s tím, že její provoz tam bude moci zůstat do září 2025. Za 8704 metrů čtverečních zaplatilo město 35 milionů korun, na což si vzalo také úvěr. Celkové závazky města aktuálně převyšují 98 milionů korun, všechny úvěry by měl mít Turnov splacené nejpozději do konce roku 2028. Vzetí dalšího úvěru je podle starosty v možnostech Turnova, který v posledních letech hospodaří ročně s více než 400 miliony korun.

V plánech současného vedení města je proměna Koňského trhu na bytovou, odpočinkovou a rekreační zónu. Oblast ohraničují ulice Palackého, Sobotecká, most na průtahu městem a řeka Jizera. Jsou tam i stavby industriálního charakteru, některé dodnes fungují. „Celý Koňský trh chceme využít na bydlení v centru s nějakou polyfunkcí v přízemí, obchody nebo třeba parkováním. A aktivní záplavovou zónu bychom rádi využili na městský park,“ uvedl Hocke.

Projekt je ve fázi hodnocení výsledků urbanistické soutěže. Porota posuzuje tři studie, podle nichž by v této lokalitě mohlo vyrůst 100 až 186 bytů. V urbanistické soutěži nechalo město posoudit celý Koňský trh bez ohledu na majetkové vztahy, aby bylo zřejmé, jakým způsobem by se do budoucna mohla tato oblast proměnit. Radnice v této lokalitě v posledních letech koupila kromě pily i 830 metrů čtverečních asfaltové plochy využívané jako parkoviště. Na Koňském trhu je stále několik jiných významných vlastníků, než je město, podle starosty ale zatím nikdo neprojevil zájem se na projektu radnice podílet. „Zatím spíše nabízeli prodej. Ovšem za ceny, které jsem nemohl akceptovat. Protože chtěli stejné peníze, jaké byly u pily, ale za pozemky, které byly v aktivní záplavě. To jsou pozemky, které nemůžeme využít na jakoukoliv zástavbu,“ dodal Hocke.

Reklama

Související témata:

Doporučované