Hlavní obsah

Zchátralý areál Interlany v Liberci se promění v rezidenční čtvrť s 300 byty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V novou rezidenční čtvrť se do tří let promění zchátralý areál někdejší textilní továrny Interlana v Liberecké části Františkov. Zahrada Gallas nabídne sedm domů se 300 byty, zhruba polovina budou byty družstevní.

Článek

V areálu o rozloze asi 24 tisíc metrů čtverečných začala demolice budov někdejší továrny. První etapa čtyř družstevní domů se 171 byty bude hotova v létě 2024. U příležitosti zahájení výstavy věnované historii a současnosti družstevní výstavby to řekla Anna Ježková ze společnosti Coop Development.

Projekt zástavby území mezi Švermovou a Vysokou ulicí představili investoři poprvé v roce 2009, kdy žádali změnu územního plánu. Pozemek byl původně určený jen pro průmyslovou výrobu, a proto bylo třeba jeho určení změnit. Prostor pro výstavbu je rozdělený na jižní a severní část oddělenou Františkovským potokem. Tok pozemek protíná, dnes ho ale skrývá potrubí. Projekt počítá s otevřením koryta potoka a jeho rekultivací. Stavba by měla začít na podzim, hotovo bude do konce roku 2025.

Domy navržené anglickým studiem Chapman Taylor vycházejí z prvorepublikových činžovních vil typických pro Liberec. Domy budou maximálně šestipodlažní se zhruba 40 byty. „Chceme vybudovat místo, které nebude žádným anonymním sídlištěm. Domy obklopí zahrada pro odpočinek místních obyvatel. Ti v okolí svého domova najdou dětské i workoutové hřiště, grill pointy, hřiště na pétanque, plácek na jógu, relaxační zónu pro odpočinek, nebo servis point pro kola a mnoho dalšího. Děti si mohou hrát venku mezi domy na hřišti bez obav, že je porazí auto,“ doplnila Ježková.

Na projektu družstevního bydlení bude spolupracovat liberecké SBD Sever, které před rokem dokončilo 114 družstevních bytů v centru města. V Zahradě Gallas vzniknou dvě bytová družstva, každé bude mít dva domy. Zájem o nové družstevní byty dnes nedokázal předseda představenstva SBD Sever Petr Černý odhadnout. „Na jednu stranu tady působí faktor akutního nedostatku nových bytů, po kterých je poptávka, na druhou stranu jsme v období vysokých úrokových sazeb a to může být brzdou,“ řekl ČTK.

Zpřísnění podmínek pro hypotéky může ale podle Černého družstevní výstavbě nahrávat, nositelem úvěru je totiž družstvo, bydlení tak může být dostupné i pro ty, kdo by na hypotéku třeba nedosáhli. Zatímco u loni dokončených družstevních bytů skládali družstevníci čtvrtinu ceny a zbytek budou 25 let splácet v nájmu, u nového projektu se podle Černého kvůli vysokým cenám stavebních prací i úrokům uvažuje o snížení vlastního podílu na 20 procent a prodloužení platby nájmu až na 30 let, aby bydlení bylo dostupnější.

Reklama

Doporučované