Hlavní obsah

Festival Ostrava Kamera Oko nabídne víc než tři desítky filmů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Festival Ostrava Kamera Oko, který se zaměřuje na filmy s výraznou kameramanskou linkou, nabídne přes 30 krátkometrážních i celovečerních snímků. Konat se bude od 28. září do 2. října na různých místech a navštíví jej řada umělců.

Článek

Program se skládá z Oficiálního a Kurátorského výběru, Krátkometrážní soutěže a audiovizuálního večera. Promítat se bude v galerii PLATO Ostrava, Minikinu, kinu Etáž a v budově nově otevřených Městských jatek. Vedle filmového programu Ostravu čekají speciální tematické eventy a masterclasses. Pro odborníky festival nabízí industry program, jehož součástí je cesta po zajímavých lokacích.

V hlavní soutěžní sekci festival uvede filmy ze světových festivalů. K vidění budou snímky Andělé v Americe, Kde je ta ulice? aneb Bez předtím a bez potom, Kdo tomu brání, Národ statečných, Píseň za pohřbené město a rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. V programu je také projekce filmu De Humani Corporis Fabrica představující odlišný úhel pohledu na lidství či zvláštní uvedení Libertad v zahradě bistra HogoFogo. Oko uvede i debuty Lidi krve, Hranice lásky, Kdyby radši hořelo a Přípravy k filmu T, které v Ostravě představí jejich kameramani a další tvůrci.

Pozvání na festival přijala americká kameramanka Catherine Goldschmidtová, označená magazínem American Cinematographer jako vycházející kameramanská hvězda. „Během své masterclass přiblíží platformu pro kameramanky Illuminatrix, kterou spoluzaložila, a zákulisí spolupráce na seriálech jako je Dummy, Doctor Who či populární Hra o trůny. Zúčastní se zároveň debaty o ženách kameramankách,“ řekla za pořadatele řekla Magdaléna Zetek.

Oficiální výběr se letos zaměřuje na kameramanské umění a současnou vizualitu. Akcentuje aktuálně probíhající konflikt i to, co se zdá zapomenuté, a poukazuje tak na život ve středu událostí i na jeho zdánlivých okrajích. „Pestrost v moderním výrazu kameramanských přístupů a snaha o vědomí souvislostí jsou pro mne tím nejdůležitějším, co může dávat každoročně ráz Oficiálnímu výběru a ponoukat místní tvůrce k odvaze v obojím,“ uvedl dramaturg soutěže Jakub Felcman.

Reklama

Související témata:

Doporučované