Hlavní obsah

Havířov od března zvýší v MHD cenu jízdenek kupovaných u řidiče

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Havířov na Karvinsku od března po jedenácti letech zvýší ceny vybraných druhů jízdenek v městské hromadné dopravě, kterou pro město zajišťuje ČSAD Havířov.

Článek

Cena jedné jízdy se zvýší ze 12 korun na 15 a zdražení se dotkne cestujících, kteří si jízdenku kupují u řidiče. Novinářům to dnes sdělila mluvčí magistrátu Rosalie Seidl Pokorná.

Podle ní jsou důvodem zdražení zvyšující se náklady na provoz MHD, především cena zemního plynu. Zdražení se podle mluvčí dotkne cestujících, kteří si jízdné kupují u řidiče, a je jedno, zda jízdenku hradí v hotovosti nebo platební kartou. „Cena dlouhodobých časových jízdenek na kartě ODISka zůstává stejná. V případě, že cestující používá ODISku jako elektronickou peněženku, pak se cena zvýší z devíti na 12 korun. Senioři do 65 let budou po Havířově jezdit za jednotnou cenu deset korun, a to jak při platbě hotově i z elektronické peněženky ODISky,“ uvedla mluvčí.

Pro cestující do 18 let a seniory nad 65 let zůstává přeprava městskou dopravou bezplatná. „Naše MHD je nastavena velmi dobře, síť linek je hustá a bezpečná, jezdící v pravidelných časových intervalech do všech městských částí. Stále hledáme úsporná řešení a jako nejrozumnější nám přišlo pravidelným cestujícím cenu zachovat a cenu mírně navýšit pouze cestujícím občasným. Zvýšené ceny jízdného nepřesahují úroveň ceny jízdného v ostatních městech s provozem městské autobusové dopravy,“ uvedl náměstek pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec (Spolu).

Reklama

Doporučované