Hlavní obsah

Moravskoslezské střední školy se znovu představí na on-line veletrhu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Žáci devátých tříd základních škol musí nejpozději do 1. března odeslat své přihlášky k dalšímu studiu.

Článek

S výběrem střední školy jim má pomoci právě on-line veletrh, na němž se od 17. do 25. ledna mohou seznámit s nabídkou oborů na jednotlivých školách v regionu. Novinářům to dnes sdělila mluvčí kraje Nikola Birklenová.

„Žáci devátých tříd stojí před velmi důležitým rozhodnutím. Volba střední školy významně ovlivní jejich životy, proto by měli společně s rodiči i pedagogy výběr střední školy zodpovědně zvážit. Veletrh středních škol jim může být skvělým vodítkem, představí se na něm školy napříč celým krajem. Seznámí zájemce s nabídkou oborů i jejich náplní, provede je na dálku učebnami či dílnami školy, zástupci školy zodpoví dotazy,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství a sport Stanislav Folwarczny (ODS).

Do projektu se zapojilo více než 120 středních škol, které se budou postupně prezentovat podle okresů, ve kterých sídlí. Každý z okresů má vyhrazen vlastní termín on-line videohovorů, které se uskuteční vždy od 10:00 do 18:00. Veletrh v pondělí zahájí školy z Bruntálska, následovat bude o den později Frýdecko-Místecko, následně Karvinsko a Novojičínsko. Počátek následujícího týdne bude vyhrazen školám z Opavska a veletrh 25. ledna uzavřou ostravské střední školy. První část veletrhu se uskutečnila už loni na podzim, kdy řada škol kvůli špatné epidemické situaci musela odložit i plánované dny otevřených dveří.

„Řada prezenčních veletrhů středních škol, na které jsme byli zvyklí z minulosti, se nekonala, také ubylo tradičních dnů otevřených dveří ve školách. Proto náš online veletrh zcela jistě žáci devátých tříd a jejich rodiče uvítají,“ míní Folwarczny. Kromě prezentací jednotlivých škol mohou zájemci využít i konzultace se zástupci Úřadu práce ČR, Moravskoslezského paktu zaměstnanosti a Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. „Získat tak mohou informace například o stipendiích, o řemeslech a oborech nejvíce žádaných na trhu práce a o kariérovém poradenství,“ doplnil Folwarczny.

Reklama

Doporučované