Hlavní obsah

Ostrava se zavázala k vyššímu snížení produkce oxidu uhličitého

Foto: Mappa

Ostrava.

Reklama

Ostrava by do roku 2030 mohla v porovnání s rokem 2000 o 55 procent snížit produkci oxidu uhličitého. Původně se město zavázalo ke snížení o 20 procent, nyní se ale svůj závazek rozhodlo zvýšit.

Článek

Město je od roku 2011 členem Paktu starostů a primátorů, tedy mezinárodního sdružení místních a regionálních samospráv, jehož signatáři se dobrovolně zavazují ke snižování negativního vlivu fungování měst na klima. Primárně jde právě o snižování produkce oxidu uhličitého. Členové Paktu se v letošním roce dohodli na dobrovolném závazku na snížení produkce oxidu uhličitého o 55 procent do roku 2030, což zároveň odpovídá i plánům Evropské unie.

„Město Ostrava bylo historicky vůbec první městem v ČR, které k Paktu starostů a primátorů přistoupilo. V rámci tohoto členství se dřívější zastupitelstvo města zavázalo k redukci emisí oxidu uhličitého o 20 procent do roku 2030 v porovnání s výchozí úrovní v roce 2000. Nyní, při bilancování výsledků dosažených do roku 2020 konstatujeme, že původní závazek již byl téměř dvojnásobně překonán, když mezi léty 2000 a 2020 v Ostravě došlo ke snížení produkce oxidu uhelnatého o téměř 37,9 procenta,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Podle něj tedy město považuje za vhodné přihlásit se k navýšení závazku na redukci emisí oxidu uhličitého tak, jak to vyplývá z doporučení Paktu, tedy o 55 procent. Primátor připomněl, že město se dlouhodobě snaží využívat obnovitelné zdroje energie, podporuje čistou mobilitu nebo takzvané zelené projekty, tedy rekonstrukce a úpravy parků či veřejné zeleně. Už připravilo i soubor nových opatření, která mohou přispět k dalšímu snižování produkce oxidu uhličitého. V plánu je například nasazení autobusů na vodík, výměna osvětlení ve veřejných budovách i změny způsobu výroby tepla ukončením spalování uhlí. Přispět ke snižování produkce oxidu uhličitého mohou podle primátora i obyvatelé města, a to například při rekonstrukcích svých domů nebo modernizaci lokálních topenišť. Pokud by se podařilo plány naplnit, mohla by být produkce v roce 2030 nižší až o zhruba 70 procent, tedy ještě více, než činí aktuální závazek.

Reklama

Související témata:

Doporučované