Hlavní obsah

Ostravská zoo by mohla mít největší evropskou skupinu alexandrů čínských

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

23. 7. 10:30

Aktuálně v zahradě vyrůstá 14 mláďat těchto papoušků, a pokud se jejich odchov podaří, mohla by skupina celkově čítat 32 zástupců těchto pestře zbarvených ptáků.

Článek

S 23 dospělými jedinci se momentálně evropským prvenstvím může pochlubit britská Chester Zoo, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.

„Alexandr čínský patří mezi koloniální ptáky, kteří v přírodě žijí a rozmnožují se ve skupinách čítajících až 50 jedinců. Zoo Ostrava v současné době chová skupinu 18 dospělých jedinců, kteří odchovávají 14 mláďat. Ta postupně začínají opouštět hnízdní budky,“ uvedla Nováková.

Alexandr čínský chová 30 evropských institucí. V České republice ho ale podle mluvčí lze kromě ostravské zahrady najít pouze v Zoo Chomutov. Z 18 členů ostravské chovné skupiny je osm samců a deset samic.

„Odchov všech mláďat probíhá přirozeným způsobem, to je rodiči. Mláďata se líhnou s bělavým prachovým peřím a jsou zcela odkázána na péči dospělých. Hnízdní budku opouštějí ve stáří 70 až 75 dnů. V tuto dobu jsou již velcí jako dospělí alexandři a mají i opeření podobné dospělým jedincům, respektive samicím,“ uvedla inspektorka chovu Yveta Svobodová. Dodala, že i po vylétnutí z budky rodiče mláďata stále krmí, a to až do úplné samostatnosti, která nastává okolo půl roku života.

„Peří samců i samic je zbarveno stejně, odlišují se barvou zobáku – samci mají v dospělosti vrchní část zobáku červenou, spodní černou. Samice mají zobák celý černý a kolem krku světle růžový pruh. Mláďata jsou zbarvena podobně jako samice, mají však kratší ocas. Ve stáří dvou let jsme schopni rozeznat samce a samici,“ doplnila Svobodová.

Mláďata papoušků mají návštěvníci možnost pozorovat ve voliéře nedaleko vstupu do zoologické zahrady u expozice Zahradní umění Dálného východu směrem k Voliérám ptáků Tibetu a Číny.

Alexandr čínský patří k nejpestřeji zbarveným alexandrům. Vyskytuje se pouze v horách s vlhkými stálezelenými lesy v Tibetu a v Číně a v indických státech Arunáčalpradéš a Ásám. Živí se hlavně semeny stromů, různými bobulemi, ale zalétá i na pole s obilím a kukuřicí a do ovocných sadů. V Červeném seznamu ohrožených druhů je tento otužilý pestrý papoušek zařazen v kategorii blízko ohrožení, především kvůli kácení starých stromů, které jsou důležité pro jejich hnízdění, ale také kvůli pytláctví a nelegálnímu obchodu s volně žijícími zvířaty.

Sdílejte článek

Reklama

Doporučované