Hlavní obsah

Podnik Povodí Odry vybaví devět jezů záchrannými prvky pro pomoc tonoucím

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dosud už Státní podnik Povodí Odry vybavil různými záchrannými prvky 17 jezů, každoročně na to vynaloží zhruba 200 000 korun. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Šárka Vlčková.

Článek

Záchrannými prvky u jezů jsou kotevní oka, pomocná lana i stojany se záchrannými prostředky a informační tabule. „Rozmístění jednotlivých prvků a způsobů zabezpečení vychází z návrhů hasičů a jsou umístěny vždy co nejblíže břehové hrany jezu,“ uvedla Vlčková.

Vedoucí provozního odboru Povodí Odry Tomáš Skokan uvedl, že novinkou je kovový záchranný box, který obsahuje záchranný kruh s 30 metrů dlouhým lanem. „Jedná se o kovovou skříň s průhlednými dvířky se zajištěním bezpečnostní plombou a magnetem, která poskytne lepší zabezpečení před vandalismem, ale i povětrnostními vlivy. Všechny záchranné boxy jsou doplněny žlutou samolepkou s číslem bodu záchrany,“ uvedl Skokan.

Bod záchrany je specifický kód, který každému místu přidělují hasiči. „Po jeho nahlášení na krizovou linku 112 jsou záchranné složky schopny jednoznačně a rychle přesně identifikovat místo záchranné operace a maximálně zkrátit dobu nutnou k záchraně tonoucí osoby,“ uvedl Skokan.

Podnik apeluje na lidi, aby při koupání či jiných aktivitách v řekách či vodních nádržích byli opatrní. Řeky by lidé měli podle Vlčkové využívat za nízkých průtoků, při dobrých teplotních podmínkách vody, při nízké rychlosti proudící vody a nejlépe za přítomnosti dalších lidí.

Povodí Odry je správcem vodních toků a vodních děl v povodí Odry, tedy na území Moravskoslezského a částečně i Olomouckého kraje. Provozuje například přehrady Šance, Kružberk nebo Slezskou Hartu.

Reklama

Doporučované