Hlavní obsah

Společnost Vítkovice opravuje své domy, v Ostravě-Vítkovicích chystá novou čtvrť

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Vítkovice, a. s., opravila už tři své domy v areálu Lipový dvůr v Ostravě-Vítkovicích. Dnes předala k užívání třetí z nich. Nyní je v areálu k dispozici 40 bytů a lidé se do nich začnou stěhovat po Novém roce.

Článek

Společnost tam chce vytvořit novou městskou čtvrť, do první etapy investuje přes 100 milionů korun. ČTK to řekl předseda představenstva Vítkovic Rodan Broskevič. Firma tak podle něj potvrdila proměnu svého zaměření ze strojírenství na development.

V areálu jsou k dispozici jednopokojové byty, byty o dispozicích 2+kk i 4+kk. Podle Broskeviče by mohly sloužit pro páry, případně rodiny s dětmi, ale vhodné jsou i pro manažery, kteří by to z nich měli blízko do centra Ostravy či Dolních Vítkovic. Firma už registruje řadu zájemců.

„V místě byly původně byty vysokých úředníků Vítkovic. Pak tady byly kanceláře, které se někdy v 70. letech, možná i 80. devastovaly, a my je teď opravujeme, rekonstruujeme zpátky na byty,“ řekl Broskevič.

V Lipovém dvoře je osm budov. „Příští rok chceme zahájit čtvrtý objekt z krásných historických pálených cihel, další objekt možná v příštím roce začneme rekonstruovat u cesty, protože to je krásné místo u tramvaje. Postupně budeme směřovat k vítkovické radnici, máme majetky, které v rámci vítkovické nové čtvrti jsou až k parku u radnice,“ řekl Broskevič.

Z Ruské ulice, u níž se Lipový dvůr nachází, chce firma udělat art bulvár s moderním uměním. „Už dneska tam jsou významná prostorová umělecká díla. Budeme tam doplňovat velkoformátové smalty. Chtěli bychom oživit Vítkovice i z pohledu umění a kultury,“ řekl Broskevič.

Do obnovy domů podle něj firma investovala zatím kolem 50 milionů korun. „Předpokládáme, že zbytek se bude pohybovat někde kolem 100 milionů. Ale když mluvíme o celé čtvrti, tak to je ve stovkách milionů,“ řekl Broskevič.

Vítkovický starosta Richard Čermák (Ostravak) řekl, že obvod se snaží zvyšovat počet obyvatel a je rád za každého investora, který tam chce zkvalitnit bydlení a přivést slušné občany. „Struktura obyvatel ve Vítkovicích není taková, jakou máme nálepku. Byl bych rád, kdyby Vítkovice získaly trošku lepší jméno. Myslím si, že Vítkovice jsou dobrá adresa pro bydlení,“ řekl starosta.

Areál Lipový dvůr je nedaleko centra Vítkovic, Mírového náměstí s obvodní radnicí. Je u tramvajové trati, blízko je nemocnice. V docházkové vzdálenosti je Dolní oblast Vítkovic, kde se konají festivaly včetně Colours of Ostrava a další kulturní i sportovní události a konference.

Společnost Vítkovice, a. s., zastřešuje služby pro některé dceřiné společnosti ze skupiny Vítkovice ostravského podnikatele Jana Světlíka. Původně šlo o strojírenský holding, dnes se orientuje na správu majetku, development, energetické a IT služby a moderní trendy včetně rozvoje vodíkových technologií. V loňském roce měla firma zisk před zdaněním zhruba 59 milionů korun, předloni byla v hrubé ztrátě 102 milionů korun.

Reklama

Doporučované