Hlavní obsah

V Karviné by mohl vzniknout nový zábavní a naučný rodinný park

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V lokalitě bývalého Dolu Barbora v Karviné-Dolech by mohl vzniknout nový zábavní a naučný rodinný park. Vybudovat ho tam chce soukromý investor z Ostravy.

Článek

Park by měl být postaven v sousedství dalšího zamýšleného projektu velkokapacitních skleníků Eden Silesia, které mají simulovat různé klimatické podmínky a zároveň fungovat jako vzdělávací a vědeckovýzkumný park i turistická atrakce.

Oba projekty kromě lokality spojuje i jméno architekta Jiřího Fialy, podle něhož je cílem projektu rodinného parku vytvořit zážitkově naučnou lokalitu pro trávení volného času rodin s dětmi. Park bude tematicky zaměřen na techniku a její přínos společnosti zejména na konci 19. století. „Na základě hry budou děti nejen poznávat principy přírodních věd, technických a průmyslových vynálezů ve vztahu k hornickému odkazu, ale i rozvíjet svou fantazii. Při ztvárňování atrakcí jsme se inspirovali hlavně hornickými motivy. V parku bude situována replika části hornické kolonie nebo těžební věže. Jedna stávající těžební věž bude po zkrácení součástí parku a dojde k jejímu propojení s dalšími věžemi ze dřeva,“ uvedl Fiala. Hlavním stavebním prvkem atrakcí by kvůli své trvanlivosti mělo být akátové dřevo. „Propojení atrakcí bude realizováno nad zemí i pod zemí, vše s odkazem na zmíněnou hornickou historii. Myslíme však i na naučné stezky, plodinová políčka nebo poznávání historie tehdejšího místního života. Děti zde budou seznámeny i s principy správného nakládání s odpady. Cílíme na edukaci i zábavu,“ doplnil Fiala.

Za záměrem vybudovat rodinný park stojí ostravský podnikatel Pavel Ďurďa, který se přípravě projektu věnuje posledních pět let a inspirovat se nechal parkem ve středočeských Milovicích. Původně chtěl park budovat ve Frýdku-Místku, ale tento plán nevyšel. Nakonec ho oslovilo právě vedení Karviné. „Z obdržených nabídek mě nejvíce oslovily pozemky u bývalého Dolu Barbora. Navíc jsem se dozvěděl, že je záměrem zrealizovat v této lokalitě významný projekt velkokapacitních skleníků Eden Silesia, který by se s mým záměrem krásně doplňoval. O tom, že se oba projekty doplňují a mohou vedle sebe dobře fungovat, svědčí i to, že se architekt Jiří Fiala, který se podílí na přípravě projektu Eden Silesia, stal i mým architektem,“ uvedl Ďurďa, který podle mluvčího magistrátu jedná o odkupu pozemků, které jsou ve vlastnictví společnosti Asental. Vedení města vznik parku podpořilo.

„Projekt Eden Silesia očekává po svém dokončení až milion návštěvníků ročně. Spolu s kumulací návštěvníků zábavního a naučného parku se tedy jedná o zajímavá čísla. Takovému kvantu návštěvníků bude třeba nabídnout možnost ubytování, stravování i dalších služeb. To vše vytváří pracovní místa, která nejen Karviná, ale celé Karvinsko potřebují,“ uvedl náměstek primátora Lukáš Raszyk (ČSSD).

Zábavní a naučný park by mohl zaměstnat okolo 200 lidí, větší část jako sezonních, protože návštěvnická sezona by měla trvat zhruba od konce dubna do poloviny října v závislosti na počasí. Projekt by měl vznikat po etapách. V první etapě by měl mít rozlohu deset z plánovaných 25 hektarů. Náklady na výstavbu jsou odhadovány na 200 milionů korun.

Reklama

Doporučované