Hlavní obsah

Vlčí hlídky budou v Beskydech opět hledat stopy velkých šelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Martin Duľa , Seznam Zprávy

Vlci v Beskydech.

Reklama

Vlčí hlídky budou v Beskydech opět mapovat výskyt velkých šelem. Podle nalezených stop se budou snažit odhadnout, kolik vlků, medvědů či rysů v horách na česko-slovenském pomezí žije.

Článek

„Kromě Beskyd dobrovolníci vyrazí i na území CHKO Bílé Karpaty a slovenské CHKO Kysuce,“ řekla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Závěrečná zpráva ze sčítání bude k dispozici zhruba za měsíc. Loni mapování velkých šelem v Beskydech potvrdilo výskyt smečky vlků a několika rysů. Na stopy medvěda vlčí hlídky nenarazily.

První mapování výskytu velkých šelem v CHKO Beskydy se uskutečnilo v roce 1984. „Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území pohybuje. Sledujeme také, které lokality šelmám aktuálně vyhovují a jaké migrační trasy využívají při svém pohybu krajinou,“ uvedla Šůlová.

Podle výsledků loňského stopování se v CHKO Beskydy a v pohraničním slovenském území pohybuje přibližně 12 dospělých rysů, jedna vlčí smečka se vyskytuje v Javorníkách převážně na slovenské straně, v Moravskoslezských Beskydech byly nalezeny stopy dalších dvou zvířat. Na severu CHKO Beskydy pak stopy jednoho vlka. Přítomnost medvědů nebyla potvrzena ani v CHKO Beskydy, ani v javornické části CHKO Kysuce. Což však neznamená, že zde medvědi nežijí. Je pravděpodobné, že se v zimě zdržovali v nepřístupných horských lokalitách.

Beskydy jsou v Česku jediným místem, kde tyto tři druhy velkých šelem žijí. Zatímco vlka a rysa lze spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přichází ze Slovenska. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v ČR celoročně chráněni. Kvůli jejich dlouhodobému přirozenému výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem.

Počet šelem v Beskydech souvisí s aktuálním stavem populací těchto druhů na Slovensku a v Polsku. V Evropě byly zpracovány akční plány na ochranu velkých šelem, velký důraz se klade na spolupráci jednotlivých států - v případě ochrany beskydské přírody pokračuje dlouhodobá spolupráce se slovenskou ochranou přírody.

Při sledování výskytu šelem se stopaři v terénu pohybují po předem stanovených trasách na běžkách či sněžnicích, případně pěšky - podle množství sněhu v horách. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. Při akci se kromě velkých šelem zaznamenává i výskyt ostatních druhů zvířat. Výsledky mapování vyhodnocuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Reklama

Související témata:

Doporučované