Hlavní obsah

Výzkum Ostravské univerzity: Bydlení zlepšuje psychiku lidí i jejich finance

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Stabilní bydlení zlepšuje finanční situaci, psychické zdraví, ale i školní docházku či prospěch u dětí. Ukázal to výzkum Ostravské univerzity provedených v rodinách, které bydlí v bytech s doprovodným sociálním programem.

Článek

Výzkum se zaměřoval na dopady bydlení s doprovodným sociálním programem na ohrožené skupiny obyvatel. Univerzita ho loni prováděla pro neziskový spolek Portavita, který ve spolupráci se soukromým poskytovatelem nájemního bydlení spravuje 850 sociálních bytů v Ostravě, Karviné, Havířově a Orlové na Karvinsku. Do výzkumu se zapojilo 132 respondentů. „Hlavním cílem evaluace bylo zjistit, k jakým změnám dochází v domácnostech, které získaly bydlení s podporou společnosti Portavita. Šlo o domácnosti, které v něm bydlely nejdéle dva roky. Hlavním cílem bylo zjistit, jestli ke změnám dochází a ve kterých hlavních oblastech,“ uvedla Kateřina Glumbíková z Fakulty sociální studií, která výzkum prováděla.

Dodala, že i u domácností, které se do podporovaného bydlení dostaly například z ubytoven či azylových domů, nastaly pozitivní změny, ať už šlo o jejich finanční situaci nebo psychický stav. „Přibližně u 50 procent domácností se zvýšila jistota bydlení, u dvou třetin se zlepšil psychický stav a v podstatě u všech domácností došlo k nějaké změně ve finanční situaci, ať už se jednalo o zvýšení příjmů, snížení počtu dní bez peněz v daném měsíci či snížení zadlužení,“ řekla Glumbíková. Výzkum podle ní ale zároveň ukázal, že by bylo vhodné ještě zintenzivnit sociální práci s rodinami.

Podle náměstka hejtmana pro sociální oblast Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) jsou pro kraj výsledky výzkumu důležité. „Moravskoslezskému kraji tato data opravdu chyběla. Jsme rádi, že se to povedlo v rámci Ostravské univerzity provést. Ukazuje se to, co říkáme dlouhodobě i v rámci ministerstva práce a sociálních věcí, tedy že sociální bydlení chybí a hlavně chybí zákon o sociálním bydlení. Co se nám ukazuje jako nejdůležitější, je to, že v těch bytech je opravdu potřeba spolupráce sociálních služeb, tím všichni, nejen na území kraje ale celé republiky, můžeme ušetřit. Ukazuje se, že když budeme pracovat s klienty… tak se nám to vrátí,“ řekl Navrátil.

Klientům Portavity v podporovaném bydlení pomáhají terénní pracovníci. „S každou rodinou si nastavujeme postupné cíle, pomáháme jí kompletně přenastavit život. Byt vždy vybíráme tak, aby odpovídal velikostně možnostem rodiny. Domácnost, která získá bydlení v rámci spolupráce s Portavitou, by jej měla finančně zvládnout, což je jedním z předpokladů dlouhodobé udržitelnosti bydlení,“ uvedl ředitel Portavity David Starzyczný.

Reklama

Doporučované