Hlavní obsah

Architekti staví v Mořicích netradiční kolumbárium, je z dusané hlíny

Ilustrační foto.

Reklama

Netradiční oboustranné kolumbárium vzniká v těchto dnech v Mořicích na Prostějovsku. Na místním hřbitově jej staví během své letní školy architekti z Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně.

Článek

Architekti kolumbárium staví za pomoci tradiční technologie, dusané hlíny. Na místě ji nyní zpracovávají dusáním, následně z ní postaví kolumbárium s třiceti výklenky. ČTK o tom informovali zástupci fakulty.

„Rozhodli jsme se postavit oboustranné kolumbárium z dusané hlíny s dřevěnými výstelkami pro umístění uren, které nahoře zakryjeme betonovou konstrukcí. Vedle nik jsme vymysleli drobné výklenky, kam můžou pozůstalí umístit svíčku jako vzpomínku na své blízké. Celé kolumbárium bude postavené z pohledové hlíny, kterou nám poskytla obec. Jde o hlínu z Hané, takže je to symbolické uložení zpět do země, na které lidé žili,“ uvedl absolvent fakulty Jan Peřina, který za návrhem stojí.

Obec se zhruba 500 obyvateli dosud kolumbárium neměla. „Měl jsem původně požadavek, aby bylo historizující vzhledem k tomu, že zdejší hřbitov je historický. Požadavek jsem zadal mladému studentovi architektury, který nakonec přišel s tímto nápadem. Myslím, že je to respektující pro tradiční metodu pohřbívání, idea je starobylá, byť to zpracování je dnes nyní vcelku trendy a moderní. Sám jsem zvědav, jak to dopadne, ale věřím, že dobře,“ řekl ČTK starosta obce Tomáš Pavelka. Po místech v kolumbáriu je podle něj poptávka. „Hřbitov není nafukovací, je z velké části již zabraný, ať už většími či menšími hroby a hrobkami. Kolumbárium řeší tento potenciální problém do budoucna,“ doplnil starosta.

Kolumbárium vzniká během letní školy architektů, která je věnovaná právě konstrukcím z dusané hlíny. Odborníci pro výstavbu vybrali hlínu, která měla pro tyto účely nejlepší vlastnosti, zkoumali ji v laboratoři na univerzitě. „Dusaná hlína je tradiční technologie, která se v posledních letech dostává stále více do popředí. Podporuje využívání lokálních zdrojů a jde o udržitelný způsob stavitelství. Vlhká hliněná směs se sype do předem připraveného posuvného bednění a postupně se buď ručně nebo mechanicky udusává a zhutňuje,“ uvedla za fakultu Tereza Kadrnožková. Doplnila, že po utlačení všech vrstev se bednění odstraní a odhalí se vrstvená hliněná zeď. Na mořickém hřbitově budou účastníci letní školy pracovat do čtvrtka.

Reklama

Doporučované