Hlavní obsah

Festival Academia film Olomouc se vrací po dvou letech opět mezi diváky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Academia film Olomouc (AFO) se letos po dvou letech vrátí opět živě mezi diváky. Uskutečnit se má 26. dubna až 1. května a jeho letošní ročník ponese téma Naděje.

Článek

Podle organizátorů jde o téma, které je ve společnosti třeba neustále připomínat a zároveň kriticky zkoumat, informovali ČTK pořadatelé. Přehlídka přinese špičkové vědecké dokumenty, doprovázet ji budou přednášky, filmové workshopy, hudební produkce, exkurze i výstavy. Jeho předchozí dva ročníky se odehrály kvůli pandemii v on-line prostoru.

„Chceme široké veřejnosti prezentovat vědu, výzkum a technologie jako fascinující a nesmírně důležité obory lidské činnosti a pevné součásti naší kultury a společnosti. A zároveň u toho neztrácet lehkost, vtip a nadhled,“ uvedl hlavní dramaturg festivalu Ondřej Kazík. „Naší motivací je přilákat publikum zpět do kinosálů, projekce jsou na AFO neodmyslitelně spojeny s odbornými úvody a následnými diskuzemi o vědeckých tématech, kladením otázek a kolektivním hledání odpovědí,“ Kazík.

Dokumenty se budou promítat zdarma v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Konviktu, v kině Metropol, Vlastivědném muzeu a na dalších místech ve městě. Diváci se budou moci těšit například na snímek Fireball: Visitors from Darker Worlds, ve kterém Werner Herzog spolu s vulkanologem Clivem Oppenheimerem zkoumají otisky meteoritů v planetě i lidských kulturách. „Doporučuji také dokument vítězky mezinárodní soutěže AFO z roku 2019 Cat Gale. Režisérka se vrací s napínavým příběhem o vývoji vakcín na covid-19. Za pozornost bude stát i formálně hravý snímek Sedentary. Jedná se o autorský debut E. J. Rosen a pojednává o tak běžné součásti našich životů, jako je sezení,“ dodal dramaturg.

Kromě výběru ze soutěžních kategorií se diváci budou moci podívat i na nesoutěžní filmy, které otevírají zásadní celospolečenská témata z vědecké perspektivy. Dramaturgové letos vybrali témata Adaptace, Zóna, Na zdraví a Věda v popkultuře. Nezapomenou také na talenty ve vědě. Snímky a diskuze se budou týkat nejen zmírňování klimatické změny, obnovy zdraví těla i ducha v době pandemie, vesmírných objevů, ale také vnímání zničeného prostoru v souvislosti se zneužitým technologickým pokrokem. Programové sekce se budou navzájem prolínat a doplňovat.

AFO pořádá Univerzita Palackého v Olomouci od roku 1966. Festival tak patří mezi nejstarší české přehlídky v kinematografii. Podle počtu akreditovaných diváků jde o jeden z nejnavštěvovanějších filmových festivalů v ČR. V roce 2019 (poslední živý ročník) se na AFO registrovalo 9430 účastníků, poslední on-line ročník na jaře 2021 zaznamenal 20.622 vypůjčených filmů na vlastní platformě.

Reklama

Doporučované