Hlavní obsah

Moravské divadlo uvede premiéru inscenace Želary v podobě tanečního divadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Moravské divadlo uvede tento pátek v baletní premiéře Želary. Na vzniku inscenace v podobě tanečního divadla se podílela skladatelka, zpěvačka a cimbalistka Zuzana Lapčíková a choreografka Hana Litterová.

Článek

Autorky se inspirovaly knižní předlohou Květy Legátové a stejnojmenným filmem Ondřeje Trojana. Jde o první tanečně dramatické nastudování tohoto díla, k němuž obě tvůrkyně vytvořily vlastní libreto a Lapčíková zkomponovala hudbu pro celý orchestr, řekli dnes novinářům zástupci divadla.

„V rámci Roku české hudby jsem se rozhodl pozvat do Moravského divadla ryze český inscenační tým. Zuzana Lapčíková zkomponovala hudbu, bude ale také živě hrát na cimbál a zpívat. Choreografka Hana Litterová vytvořila choreografii na míru našemu souboru, který tak má příležitost ‚přičichnout‘ nejen k tanečnímu divadlu, ale také k moravskému folkloru. Je hezké vidět tolik různých národností tančit moravské tance,“ uvedl šéf baletního souboru Jan Fousek.

Obě autorky v Moravském divadle působí poprvé, je to ale již čtvrtá jejich spolupráce. „Želary je spíše taneční divadlo. To znamená, že tanec a herectví mají v našem představení stejnou úlohu. Jako autorka choreografie jsem se spíše v této tvorbě inspirovala filmovou předlohou, která je z mého pohledu lépe přenosná pro jevištní zpracování,“ uvedla Litterová. Doplnila, že i přes drobné úpravy je linie příběhu zachována.

Pro Lapčíkovou byl naopak hlavní inspirační zdroj ten literární. Obě autorky přiznávají, že pro tanečníky byl velkou výzvou hlavně moravský folklor, který má v inscenaci nezastupitelnou roli. „Když si uvědomím, že celý baletní soubor je naprosto kosmopolitní, 90 procent tvoří zahraniční tanečníci, a jsou ochotni přistoupit na to tancovat na hudbu, která je silně inspirovaná moravským folklorem, na hudbu, kterou nikdy neslyšeli, která je jim opravdu vzdálená, je to pro mě velká pocta,“ řekla Lapčíková, která zahraje na cimbál a zazpívá v každém z pěti obrazů.

Ústřední postavou děje je mladá lékařka Eliška pocházející z města, která prožívá německou okupaci ukrytá v horské vesnici pod novou identitou, kde se už jako Hana provdá za Jozu, na první pohled hrubého horala. Střetnutí dvou naprosto odlišných světů a kultur se postupně promění v láskou naplněný vztah.

V inscenaci bude účinkovat celý baletní soubor a orchestr, který povede šéfdirigent Petr Šumník. Inscenační tým doplňuje výtvarnice Dominika Lippertová, která navrhla scénu z prostředí města a nemocnice, vesnici a chalupu. Kostýmy jsou ze 40. let a tanečníci se předvedou ve vesnických šatech i v uniformách. Hlavní představitelky pak obléknou svatební šaty vycházející ze slováckého regionu. Atmosféru pomůže dokreslit světelný design Tomáše Příkrého.

Reklama

Doporučované