Hlavní obsah

Radnice v Olomouci letos do oprav komunikací investuje přes 100 milionů korun

Foto: Getty Images

Olomouc (ilustrační foto).

Reklama

Více než 100 milionů korun hodlá letos investovat radnice v Olomouci do oprav či stavebních úprav vozovek, chodníků, autobusových zastávek, mostů a podchodů.

Článek

Na rok 2022 měla radnice připravené investice do komunikací za 77 milionů korun. Na seznamu letošních investic je například oprava vozovek před hlavním vlakovým nádražím či druhá etapa rekonstrukce vozovky na třídě Svornosti. ČTK to dnes sdělil primátor Miroslav Žbánek (ANO).

„Jako každý rok, i letos nám odbor dopravy předložil seznam vytipovaných lokalit, kterými je nutno se zabývat. Jsou to dlouhodobě řešené i urgované akce a současně výběr reflektuje požadavky komisí městských částí,“ komentoval plánované investice Žbánek. Schválený prioritní seznam velkých oprav podle něj zahrnuje 15 investičních akcí za více než 87,5 milionu korun. Počítá také s částkou 5,5 milionu korun na opravu veřejného osvětlení a světelného signalizačního zařízení. Dalších osm milionů korun bude odbor dopravy využívat na velkoplošné opravy vozovek.

Radnice už vypsala výběrové řízení na zhotovitele oprav komunikací v Kyselovské, Libušině a Jeremenkově ulici. Rekonstrukce vozovky v Kyselovské ulici má stát 7,7 milionu korun a projekt v Libušině ulici si vyžádá bezmála 13 milionů korun. Oprava vozovky v Jeremenkově ulici u hlavního nádraží podle odhadu přijde na necelých deset milionů korun.

Částka vyčleněná v rozpočtu města na velké opravy komunikací podle vedoucího odboru dopravy magistrátu Marka Černého vychází z předpokládaných nákladů na jednotlivé akce. „Může se samozřejmě stát, že po vysoutěžení zhotovitele stavby bude výsledná částka nižší než rozpočtovaná. V případě, že by došlo k větší finanční úspoře, můžeme ji využít na realizaci dalších oprav, které radní schválili jako takzvaně záložní,“ podotkl Černý.

Reklama

Doporučované