Hlavní obsah

Zachráněná čápata z Šumperska byla dnes vypuštěna zpět do volné přírody

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Tři čápata, která museli na začátku června evakuovat hasiči z jejich hnízda v Rapotíně, byla dnes znovu vypuštěna do volné přírody. Stalo se tak po jejich takřka tříměsíčním pobytu v záchranné stanici v Rudě nad Moravou.

Článek

Čápata měla složitý začátek, odborník v záchranné stanici je musel doslova „vypiplat“. Jejich novým domovem se stala oblast v Litovelském Pomoraví. Odborníci se čápat ujali poté, co přišli o jednoho z rodičů. Čápům byly tehdy pouhé tři týdny a s jedním rodičem neměli šanci přežít.

„Čápy jsme před hodinou vypustili v Litovelském Pomoraví. Byla to poměrně spontánní akce, měli jsme totiž strach, aby si nezačali ubližovat. Voliéra jim už začala být malá. Dva čápi po vypuštění okamžitě odletěli, počítáme, že se časem přemístí,“ uvedla pracovnice stanice Jitka Maixnerová. Litovelské Pomoraví pro jejich start vybrali odborníci záměrně. „Je tu dostatek potravy, začátky by tak měli mít jednodušší,“ doplnila pracovnice stanice.

Z hnízda v Rapotíně evakuovali hasiči tři třítýdenní čápy 7. června. Stalo se tak poté, co jednoho z rodičů srazilo auto a čáp střet nepřežil. Podle odborníků by přeživší dospělý pták péči o mláďata sám nezvládl - pokud jsou totiž mláďata příliš malá a bez peří, musí jeden z rodičů sedět na hnízdě a zahřívat ho. Péče o ně byla poměrně náročná - tři týdny stará čápata se totiž musela pravidelně a často krmit, musela mít pestřejší stravu a navíc jim ji pracovníci stanice podávali nakrájenou na kousíčky. O prázdninách je pracovníci stanice přemístili do velké voliéry, kde se čápi již připravovali na návrat do přírody.

Reklama

Související témata:

Doporučované