Hlavní obsah

Chrudim plánuje, že bude více svých organizací zásobovat vlastní elektřinou

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Chrudim plánuje, že bude co nejvíce svých organizací zásobovat elektřinou z vlastních fotovoltaických elektráren na městských objektech.

Článek

Některé již fungují, velký projekt s instalovaným výkonem více než 200 kilowattů (kW) se chystá na střeše zimního stadionu. Vyrobená elektřina by se mohla spotřebovat i jinde než přímo v místě vzniku, uvedl starosta František PIlný (ANO).

„V několika dalších letech by nám společnost ČEZ měla umožnit provozovat takzvanou komunitní elektrárnu. To by pro nás znamenalo, že pokud budeme mít třeba velkou fotovoltaiku na zimním stadionu, že využijeme za určitý poplatek přenosové soustavy ČEZ a elektřinu můžeme spotřebovat třeba v mateřských školách,“ řekl Pilný.

Chrudim své sluneční elektrárny na střechách městských objektů postupně rozšiřuje. Fotovoltaické panely jsou instalované na tribuně letního atletického stadionu a zásobují i sousední zimní stadion a krytý bazén s koupalištěm. Další jsou na budově městského úřadu v Pardubické ulici, na objektu Technických služeb nebo na střeše radnice na Resselově náměstí. Podle městského energetika Zdeňka Pavlíka by se letos měly objevit i na mateřských školách U Stadionu a Víta Nejedlého a na fotbalovém hřišti u vodojemu v Novoměstské ulici.

Reklama

Doporučované