Hlavní obsah

Hejtmanství chce stavět záchrannou zdravotnickou stanici na severu Pardubic

Foto: Armáda ČR

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj hledá vhodné pozemky pro stavbu další základny zdravotnické záchranné služby. Odtud budou záchranáři jezdit například k nehodám na dálnici D35. Stanoviště, které je teď u hasičů na sídlišti Dukla, jednou zruší.

Článek

Umístění na Dukle bylo v minulosti vyhovující, protože tam žilo hodně starších obyvatel, což se už změnilo. Dukelské posádky teď hodně zasahují na severu města. „Proto by se hodila záchranka v severní části města, někde v Polabinách a okolí. Obsluhovat se odtamtud bude i dálnice D35,“ řekla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková (STAN).

Stanoviště záchranářů na Dukle se původně mělo zrušit poté, co kraj dokončil v roce 2019 záchranářskou budovu ve Starých Čívicích. „Jenže z Čívic se obsluhuje západní část kraje, a ukázalo se v covidové době, že je dobré nechat si obě záchranky,“ řekla Matoušková.

Město Pardubice už nabídlo podle primátora Martina Charváta (ANO) pozemky u fotbalového areálu v Ohrazenicích a čeká na vyjádření kraje. Podle Matouškové se pro stavbu nehodí. „Je tam blízko škola, sportoviště, domy, hledáme místo, odkud se rychle dostaneme na rychlodráhu, a také abychom nerušili houkačkami obyvatelstvo. Proto hledáme pozemky z jiných zdrojů,“ řekla náměstkyně.

Nová budova pro záchrannou službu na severu Pardubic není teď v krajských projektech první na řadě. Nejdřív chce kraj postavit záchranné zdravotnické stanice v Litomyšli na Svitavsku a Svitavách. Zpracovává stavební povolení a čeká na možnost požádat o dotace.

„Začít by se mohlo letos a pokračovat v příštím roce. Pak nás ještě čeká výcvikové středisko v Pardubicích a potom bychom chtěli postavit záchranku na severu Pardubic,“ řekla Matoušková. Všechny projekty mohou vzniknout jen s dotační podporou, protože jsou nákladné, dodala.

Reklama

Doporučované