Hlavní obsah

Lanškroun pokračuje v přípravě biotopového koupaliště

Foto: Mapy.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Město Lanškroun na Orlickoústecku chce do několika let postavit u Dlouhého rybníka biotopové koupaliště. Radnice má hotovou studii a také dokončený geologický průzkum.

Článek

ČTK to řekl místostarosta Miloš Smola (ČSSD). „Na základě naměřených údajů a podmínek protipovodňových opatření Povodí Moravy došlo k nutné úpravě výšky a tvaru hráze. Je před námi ještě kus práce,“ řekl místostarosta.

Na přípravě všech dokumentů včetně stavebního povolení bude projekční kancelář pracovat letos a příští rok. Je také nutné posouzení vlivu na životní prostředí. Město už podepsalo memorandum o spolupráci s rybářskou společností, která vlastní většinu Dlouhého rybníka.

Lokalita už teď slouží ke koupání. Biotop by měl zlepšit kvalitu vody. Vodu čistí vodní rostliny, nikoliv chemické a dezinfekční přípravky. Biotopová koupaliště bývají investičně a provozně méně nákladná, uvedla studie.

Biotopové koupaliště by mělo být velké zhruba 2400 metrů čtverečních. Bude tam centrální biotop pro plavce s hloubkou až čtyři metry a pro neplavce, kde bude hloubka až 1,5 metru. Na okrajích budou mělké vstupy. Pro děti je v plánu brouzdaliště a tobogán. Ve studii jsou navržená mola a chodník kolem vodní plochy.

Biotop bude stát odhadem 60 milionů korun. Areál o rozloze 2,8 hektaru bude oplocený. Návštěvníci budou mít k dispozici sprchy, toalety. Současná restaurace se rozšíří o terasu s výhledem na vodu. Minigolf a prostor pro další rekreační vyžití zůstanou zachované.

Koupací biotop už postavilo Hlinsko na Chrudimsku, zprovoznilo ho v roce 2019. Stál 40 milionů korun. Původně v areálu bylo koupaliště postavené v roce 1959, od 80. let bylo zavřené.

Reklama

Doporučované