Hlavní obsah

Některé památky v Pardubickém kraji nabízejí program i po Štědrém dnu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

I po Štědrém dnu mohou lidé v Pardubickém kraji navštívit některé památky a muzea nebo se zúčastnit akcí spojených s Vánocemi.

Článek

Většina institucí se na toto téma v období do konce roku zaměřila. Otevřené budou i kostely, kromě bohoslužeb se někde připravuje i kulturní program.

Na zámku ve Slatiňanech budou od 27. do 30. prosince pokračovat adventní prohlídky na zimních trasách. Zámecké interiéry v přízemí představí nejen osudy knížecí rodiny Auerspergů, ale návštěvníci se také dozvědí, jak na zámku vypadaly sváteční dny na konci roku. Prohlídka je zavede do hostinských a společenských prostor a nahlédnout budou moci také do zámecké kuchyně.

Na stejné dny chystá svátečně naladěné prohlídky také zámek v Moravské Třebové. Přístupná bude expozice Poklady Moravské Třebové s bohatou vánoční výzdobou interiérů, výkladem obohaceným o zvyky předků a komentářem. Poutavý bude také pohled na exteriér zámku, který se setměním začne zářit tisíci světel a dotvoří tak sváteční atmosféru.

Na pardubickém zámku bude 25. prosince odpoledne přístupná expozice Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách a věž stejně jako výstava Zahraj si Pardubice. Východočeské muzeum, které na zámku sídlí, bude otevřené také 26. a 31. prosince.

Ve skanzenu Betlém v Hlinsku pokračuje do 7. ledna výstava Betlém vánoční. Návštěvníci uvidí svátečně vyzdobené roubenky, dozvědí se, jak vypadalo draní peří, na jaké dárky se mohly děti pod vánočním stromečkem těšit nebo jaké pokrmy nesměly chybět na štědrovečerním stole před 100 lety. Součástí výstavy jsou i betlémy lidových tvůrců ze sbírky muzea. Pozornost vždy poutá mechanický betlém s postavičkami řemeslníků, který vyřezal Rudolf Frinta z Nového města nad Metují před 50 lety. Nechybí ani betlém pašijový či další betlémy zhotovené ze dřeva nebo ze slámy.

Přístupná budou i muzea. Například Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě nabízí v úterý 26. prosince vstup do expozic v Šemberově domě i v Muzeu českého karosářství za jednotné vstupné 20 korun, některé vstupenky budou navíc výherní.

Lidé se mohou vypravit také do Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Na 26. a 27. prosince je naplánovaná akce Zimní království starokladrubských koní, prohlídky budou kromě Kladrub také v hřebčíně ve Slatiňanech.

Tradiční bohoslužby o vánočních svátcích se budou odehrávat v mnoha kostelech v regionu. Někde bude připraven i hudební program, například v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Letohradu zazní 25. prosince Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v podání pěveckého sboru Familia Cantorum.

Reklama

Doporučované