Hlavní obsah

Pardubice nejspíš čeká v příštím roce rozšiřování kamerového systému

Foto: Ronald Rampsch, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Město Pardubice v příštím roce nejspíš investuje do rozšíření kamerového systému. Kamerovými body obsadí nově dokončené stavby, letní stadion a terminál pro regionální autobusovou dopravu.

Článek

„Nebude to zrovna málo peněz. Součástí investice do letního stadionu kamerový systém není,“ uvedl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS). O kamerách by město podle něj mělo uvažovat i v případě terminálu u nádraží, kam budou zajíždět linkové autobusy. Město ho teď staví.

Radnici oslovil také architekt Lukáš Smetana, který vlastní s manželkou část areálu bývalých automatických mlýnů. Kraj tam přestavuje památkově chráněnou budovu na galerii, město tam staví polytechnické dílny, kde bude i městská galerie. „I tam je k úvaze, zda lze veřejné prostory kamerami zajistit,“ uvedl Kvaš.

Na další rozšiřování kamerového systému město podle Kvaše nebude mít peníze, mohou si je ale pořídit městské obvody. Samy vědí, na která místa se hodí. Jsou to například kontejnerová stání, kam lidé občas odkládají věci, které patří na sběrné dvory. Nedávno přibyly kamery na Dubině a Dukle.

„Oslovila mě obyvatelka Závodu Míru, byla hrubě nespokojená, že tam nejsou kamery. Situaci jsme si vysvětlili, jaké jsou možnosti, jaký bude postup. Vidím to na aktivitě městských obvodů. Město na to teď nebude mít peníze,“ řekl Kvaš.

Město má kamerový systém digitalizovaný, modernizovalo ho v letech 2015 až 2019. Kamery jsou na desítkách míst, většina z nich patří městu, ale jsou i u soukromých subjektů, například bank. Sledují dopravu i veřejná místa. Město v minulých letech dohromady investovalo do kamer asi 20 milionů korun.

Některé výstupy kamer mohou lidé sledovat v reálném čase na webu nebo prostřednictvím aplikace. Jde o dopravně frekventovaná místa.

Reklama

Doporučované