Hlavní obsah

Pardubice projednají možnost koupit pozemek, kde chce developer stavět

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Pardubic zváží možnost odkoupit pozemek ve vnitrobloku kolem Sakařovy ulice. Developer tam chce stavět byty, obyvatelé si ale další výstavbu nepřejí.

Článek

ČTK to řekl primátor Martin Charvát (ANO). Sám je k návrhu pozemek koupit skeptický.

Jednání navrhl městský obvod I, v kterém se lokalita nachází. Předtím požadoval stavební uzávěru, s čímž neuspěl. Odborníci ji nedoporučili, územní plán tam bytovou výstavbu povoluje.

Developer už jednal se zástupci města, za pozemek chce ovšem nejen jeho investiční hodnotu, ale i budoucí výnos, pokud by byty postavil. Je ochotný také jednat o směně pozemků.

„Jsem k tomu spíš velmi skeptický. Neumím si představit, že bychom koupili obchodní podíl na výstavbě, která by se neuskutečnila. Totéž u směny pozemků. Pro nás je to diskomfortní situace, v budoucnu by nás někdo zažaloval, že porušujeme péči řádného hospodáře,“ řekl Charvát.

Spolek Zelená pro Sakařku se snaží výstavbě zabránit. Podle jeho zástupců je tam minimum prostoru pro rekreační aktivity, další výstavbou by se plocha ještě zmenšila. Ve vnitrobloku chce developer stavět asi padesátku bytů ve čtyřpatrovém domě s plochou střechou.

„Developer logicky do toho dává předpokládaný profit, cena za pozemek je poměrně vysoká. My respektujeme přání lidí, přijde nám to, že se jim sníží komfort bydlení. Na druhou stranu žijeme v právním státě, když investor naplní zákonné požadavky, může stavět,“ řekl místostarosta městského obvodu I Ondřej Šebek (ODS).

Pro bytovou výstavbu ještě není stavební povolení. Developer se nedávno podle Šebka odvolal proti zamítavému stanovisku stavebního úřadu. Jeho rozhodnutí dosud nemá obvod k dispozici. „Pokud úřad odvolání nevyhoví, stavba nebude povolená a stavět se nebude. Chápu, že lidé by rádi znali výsledek hned, ale musí se dodržet zákonné lhůty,“ dodal Šebek.

Reklama

Doporučované