Hlavní obsah

Polička v rozpočtu počítá s rozvojem bydlení i opravou fasády radnice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Polička chce letos vynaložit na investice i s dotacemi přes 155 milionů korun. Loni schvalovala investiční výdaje přes 100 milionů. Město se chystá připravit parcely pro bydlení nebo opravovat fasádu památkově chráněné radnice.

Článek

Rozpočet schválila rada, zastupitelstvo ho projedná 24. února. Město očekává, že s dotacemi bude mít příjmy 442 milionů korun, běžné výdaje pak 345 milionů korun, což je přibližně stejně jako předloni. Schodkový rozpočet město uhradí také z úspor, které má z minulých let.

Město se chystá na opravu fasády radnice, letos na ni vydá sedm milionů korun, později zaplatí ještě dalších deset milionů korun. Obnova kulturní památky je rozdělená do tří etap. „Zahrnuje opravu fasády včetně architektonických prvků okolo oken a také kamenného soklu radnice. Pro tento rok je naplánována oprava radniční věže,“ uvedla mluvčí města Naděžda Šauerová.

Mezi nákladnější investice patří rekonstrukce dešťové zdrže čističky odpadních vod za 28 milionů korun. Rekonstrukce Základní školy Na Lukách, konkrétně pavilonu pro druhý stupeň, bude stát 14,5 milionu korun.

Za hradbami se město pustí do oprav Eimovy a Nádražní ulice za 12 milionů korun. První etapa proměny náměstí Bohuslava Martinů bude včetně projektu stát téměř 12 milionů korun. Na náměstí stojí kostel svatého Jakuba, kde se skladatel narodil.

Polička, která má kolem 8600 obyvatel, také bude pokračovat v přípravě dalších ploch pro bydlení. Městu loni ubylo přirozenou obměnou přes 40 obyvatel, bylo více úmrtí než narozených. Také se víc lidí odstěhovalo, než přistěhovalo.

„V Poličce pouze dva roky za posledních 20 let nedošlo k meziročnímu úbytku obyvatel. Bohužel vidíme, že i přes solidní výstavbu bytových domů a téměř 200 zasíťovaných a prodaných parcel pro výstavbu rodinných domků se nám stále nedaří dosáhnout kýženého zastavení úbytku občanů žijících v našem městě,“ řekl starosta Jaroslav Martinů (ODS).

Letos proto radnice zahájí projektování a další přípravy nové lokality pro bydlení Jih I. Zaplatí za to deset milionů korun. K tomu v areálu a budově bývalého dětského domova v budoucnu vznikne 32 městských bytů. Projekt a výběr zhotovitele přijdou téměř na tři miliony korun. „Uvedené finanční částky se mohou měnit dle výsledku výběrových řízení na jednotlivé akce,“ dodala Šauerová.

Reklama

Doporučované