Hlavní obsah

Příští rok by měl opět vyjet parní vlak z Ústí nad Orlicí do Polska

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Historický parní vlak z Ústí nad Orlicí do polského Dzierżoniówa nebo Slezské Javořiny by měl vyjet i příští rok.

Článek

Letos se tyto jízdy setkaly s velkým ohlasem cestujících, a proto by chtěl Pardubický kraj za výrazného přispění evropských fondů v této akci pokračovat. Pokud bude žádost o dotaci úspěšná, měla by se jízda konat v sobotu 29. dubna, uvedl v tiskové zprávě mluvčí hejtmanství Dominik Barták.

„V rámci pravidelných letních jízd parních vlaků jsme v letošním roce uspořádali dvě velmi úspěšné jízdy do Polska, kde si mohli zájemci prohlédnout železniční muzeum ve Slezské Javořině. Vzhledem k tomu, že se u evropských fondů otevřela možnost čerpat finanční prostředky na další jízdu v příštím roce, tak jsme i na základě konzultace s našimi polskými partnery připravili projekt, jehož součástí je jedna parní jízda z Ústí nad Orlicí do Dzierżoniówa nebo do Slezské Javořiny,“ uvedl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD). Následně by měly být v sobotu 20. května vypraveny autobusy z Polska do Muzea starých strojů a technologií v Žamberku.

V Dzierżoniówě na nádraží bude na účastníky čekat průvodce, který jim ukáže expozici kolejových vozidel v budoucím Slezském železničním muzeu a Hilbertův mlýn. Kromě toho zavede turisty na radniční věž, odkud budou moci obdivovat panorama Sovích hor a samotného Dzierżoniówa. Pokud se rozhodnou jet až do Slezské Javořiny, bude na ně čekat prohlídka Železničního muzea ve Slezsku.

Předpokládané náklady akce pro Pardubický kraj činí 400 000 korun, očekávaná dotace by měla dosáhnout 85 procent. „Rozpočtovou bilanci akce navíc dále vylepší částka až 55 000 korun jako příjem z jízdného, které bude činit 110 korun na osobu bez ohledu na délku trasy. Kapacita vlaku je na české i polské straně plánována na 500 cestujících,“ uvedl krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr (ODS).

Reklama

Doporučované