Hlavní obsah

U Rokytna má vyrůst hala pro příjem, třídění a distribuci balíkových zásilek

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Developerská společnost chce u Rokytna na Pardubicku vybudovat centrální překladiště pro příjem, třídění a distribuci balíkových zásilek.

Článek

Jeho součástí by mělo být i administrativní zázemí včetně navazujících zpevněných a manipulačních ploch. ČTK to zjistila z dokumentů pro hodnocení vlivu záměru na životní prostředí (EIA). Vedení obce proti záměru nic nenamítá.

Překladiště bude tvořit jednopodlažní příjmová hala, která bude jednoprostorová, pouze s nízkými dělicími drátěnými příčkami vymezujícími vykládací a nakládací prostor v místě jednotlivých vrat a dveří. Objekt má sloužit pro příjem balíkových zásilek, třídění, nakládku a odvoz ke konečným zákazníkům a odvoz do menších distribučních center. Balíky přivezou kamiony a hned se třídí pomocí třídicí linky s válečkovou dráhou a ihned expedují dále. Zásilky od zákazníků přivážejí také malé dodávky. Místní zásilky se vzápětí expedují, balíky do vzdálenějších míst se nakládají na kamion. Po jeho naplnění, případně podle časového plánu, nákladní vůz odjede. Třídit se bude dvakrát denně, ráno a odpoledne. Balíky se v příjmu ani expedici dlouhodobě neskladují. Ty, které nebyly z nějakých příčin vyexpedované a zůstávají v hale i po směně, se budou ukládat na vyznačené a ohraničené plochy.

Vedení Rokytna plán developera neodmítá. „Je to v zóně, která je určená pro výstavbu, v bývalém areálu JZD. Zastupitelé s tím problém neměli. Navíc je to v těsné blízkosti dálnice D35 a hala zřejmě hluk z ní odcloní,“ řekla ČTK starostka Petra Vrbatová. Naopak dřívější plán vystavět u Rokytna sklad Penny Marketu obec zavrhla, protože by stál „na zelené louce“.

Provoz překladiště s sebou přinese poměrně rozsáhlou nákladní dopravu. Denně se počítá asi s 35 automobily s nosností do 7,5 tuny a zhruba se 140 kamiony nad 12,5 tuny. Podle Vrbatové by ale auta neměla projíždět Rokytnem, nýbrž využívat obslužnou komunikaci podél dálnice. Developer také slibuje, že projekt přinese až 300 pracovních míst ve dvou směnách.

V posledních měsících se některé investiční plány u dálnic v Pardubickém kraji setkaly s odporem části veřejnosti. Část obyvatel Opatovic nad Labem se chce domoci vypsání referenda o stavbě Průmyslového parku v katastru obce. Vadí jim, že by měla vzniknout zóna, která od sebe oddělí sousední obce Opatovice nad Labem a Čeperku a obávají se také budoucího rozrůstání průmyslové oblasti. Už v minulosti proti plánu developera sebrali kolem 400 podpisů, vedení obce však zastavení záměru nepodpořilo. Starosta Pavel Kohout (STAN) uvedl, že obec ani žádnou takovou zákonnou možnost nemá. Naopak v Chýšti na Pardubicku se zřejmě referendum kvůli prodeji obecních pozemků uskuteční. Developerská firma CBRE, která o ně má zájem, na nich chce postavit skladovací či průmyslové haly, části veřejnosti se to nelíbí. Plochy jsou v územním plánu k tomuto účelu určené, starosta ale chce, aby o prodeji rozhodli hlasováním obyvatelé.

Reklama

Doporučované