Hlavní obsah

Výstavba nové papírny v Opatovicích nad Labem je pozastavena

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Rollpap pozastavila výstavbu svého závodu na výrobu recyklovaného hygienického papíru v Opatovicích nad Labem.

Článek

Příčinou jsou pandemií narušené dodavatelské řetězce a nelze se spolehnout na ceny stavebních firem a materiálů a termíny, řekl ČTK spolumajitel firmy Alexandr Křížek. Stavba je zakonzervovaná a měla by pokračovat příští rok.

Nový závod se začal budovat v roce 2019. Firma chce na svých pozemcích v sousedství opatovické elektrárny vybudovat papírnu s administrativní budovou. Nový provoz bude ze sběrového papíru vyrábět recyklovaný a z něj toaletní papír či kuchyňské ubrousky. Původně měla za rok zpracovat až 11.256 tun vytříděné suroviny, po změnách by měla denní kapacita činit 65 tun, což představuje asi 23.500 tun ročně. Provoz bude s výjimkou odstávky na údržbu technologie nepřetržitý. Výroba takzvané mateřské role z recyklovaného papíru je v Česku ojedinělá, věnuje se jí jen firma Cerepa z Červené Řečice na Pelhřimovsku, ale pouze v omezeném množství.

Společnost Rollpap dříve počítala s náklady zhruba 650 milionů korun, cena se však může zvýšit. Investici chce firma pokrýt z vlastních zdrojů, z bankovního úvěru a vydaných dluhopisů, projekt také získal dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Společnost Rollpap, která vznikla v roce 1995, je výrobcem toaletního papíru a papírové toaletní hygieny. Specializuje se na dodávky pro průmyslové provozy, firmy, hotely a restaurace. Své výrobky ze závodů v Doksech u Kladna a v Kladně také vyváží, především do Švédska a Dánska. Základní surovinou je zatím mateřská papírová role, firma jí zpracuje každý měsíc více než 650 tun a musí ji dovážet. V roce 2019 skončila se ztrátou 3,2 milionu korun při tržbách z prodeje výrobků a služeb 127 milionů korun, loňské výsledky zatím společnost nezveřejnila. Majiteli jsou Alexandr Křížek a Bohuslav Sekyra.

Reklama

Doporučované