Hlavní obsah

Z Pardubic bude v létě létat osm charterů týdně

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Z pardubického letiště bude v létě létat osm charterových spojů týdně do přímořských destinací. V plánu jsou Turecko, Egypt, Řecko, Bulharsko a Tunisko.

Článek

Společnost uzavřela strategické partnerství s cestovními kancelářemi Fischer a Exim Tours. Na východě Čech má hodně poboček, kde lidé kupují zájezdy. Místa, kam se bude z Pardubic létat, jsou co do oblíbenosti stálice.

„Jsou to destinace, které jsou oblíbené u našich klientů, což je určitě Řecko. U Turecka, které bylo zasažené covidovou pandemií, očekáváme comeback. Znovu se vyšvihlo do popředí zájmu. Bulharsko je oblíbené se stabilní poptávkou,“ řekl mluvčí firmy Jan Bezděk.

Konečnou cenu zájezdu podle Bezděka tvoří více faktorů, rostoucí cena ropy se do něj teď nepropisuje tak rychle jako v jiných oblastech. „Pokud by situace trvala několik měsíců a bylo by to v kombinaci s oslabující korunou, pak už by to byl faktor ovlivňující cenu zájezdu. V letošním roce lidé, kteří vědí, že chtějí někam odjet, tak bych spíš doporučil, aby kupovali zájezdy dřív než později,“ řekl Bezděk.

Kromě nabídky Fischeru chce ještě jedna společnost z Pardubic létat v létě do Podgorici v Černé Hoře. „Nabídka charterových destinací se může v sezonách různě proměňovat, aby se takzvaně nepřelétala. Můžeme dát prostor místním cestovním kancelářím. My můžeme mít nějaký základ a oni můžou spolupracovat na obsazování letadel,“ řekl ředitel East Bohemian Airport (EBA) Ivan Čech.

Nová spolupráce se společností Fischer přichází v době, kdy kvůli ruské invazi na Ukrajinu musel nízkonákladový maďarský dopravce Wizz Air ukončit lety na Ukrajinu do Lvova a Kyjeva. Provozoval je od září 2020.

Letiště podle Čecha zažilo dva obtížné roky kvůli covidové pandemii, další zcela nečekaná událost přišla záhy. „My jsme linky do Kyjeva a Lvova udrželi i v tom největším lockdownu, dohodli jsme se, že Ukrajinu rozšíříme o Charkov a Oděsu. Bohužel všechno vzalo za své. Kdyby se situace uklidnila už brzy, infrastruktura bude v takovém stavu, tak bude trvat, než se tam bude zase bezpečně létat,“ řekl Čech.

Ukončení letů na Ukrajinu společnost EBA finančně až tolik neohrozilo, uvedl Čech. „Jsou to ztráty, které nejsou tak velké. S Wizz Airem teď hledáme jiné destinace. Hráčů na trhu je víc. Zkusíme něco dalšího rozlítat, aby to bylo ekonomicky přívětivé,“ řekl Čech.

Pardubické letiště loni přepravilo 80.796 cestujících, meziroční růst je o 138 procent. Cíle, kolik letiště odbaví za letošní rok pasažérů, si ředitel už nedává. Dva roky pandemie ho poučily. „Dám si cíl a pak je všechno jinak. Věřím, že sezona bude průlomová. Budeme rádi za každého cestujícího. Jestli svět bude fungovat, musíme se vrátit k normálnímu životu, létat, spojovat svět. Teď bohužel na východ nemůžeme, ale budeme létat na sever, západ, jih,“ řekl Čech.

Reklama

Související témata:

Doporučované