Hlavní obsah

Zdravotnická zařízení Pardubického kraje budou využívat dešťovou vodu na zalévání i splachování

Foto: Anita Blahušová

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj připravuje ve třech svých zdravotnických zařízeních výstavbu nádrží na zachytávání dešťové vody. Bude sloužit k zalévání i k splachování záchodů. Na projekty chce hejtmanství získat dotaci z Národního plánu obnovy.

Článek

V Dětském centru Veská zřídí tři podzemní nádrže na zadržení dešťové vody, která se bude používat pro zálivku trávníků a zahrady. Na zavlažování bude využita dešťovka také v případě Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Tam je dešťová kanalizace již vybudována, srážková voda ale zatím odtéká bez užitku do kanalizace. Proto se plánuje nový systém akumulačních nádrží a také výstavba čerpací stanice.

„V Nemocnici následné péče v Moravské Třebové chceme vybudovat tlakové stanice a zásobníky. Zachycená dešťová a průsaková voda bude využita k zavlažování nebo ke splachování toalet v objektech nemocnice,“ uvedl krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr (ODS).

Celkové náklady na všechny projekty dosahují téměř 7,5 milionu korun, pět milionů korun by měly pokrýt dotace. Nejdražší bude systém využívání dešťové vody v Moravské Třebové, který vyjde asi na 3,4 milionu korun.

Reklama

Doporučované