Hlavní obsah

Divadelníci Formanové nabídnou v Plzni legendární Obludárium i pohádku Aladin

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Měšťanskou besedu v Plzni ovládne v září divadelní svět bratří Formanů. Návštěvníci se mohou těšit na výstavu, varietní show a pohádku Aladin.

Článek

Do zákulisí jejich divadla a inscenací pozve návštěvníky výstava v chodbě besedy, zahradu obsadilo šapitó pro legendární varietní show Obludárium a v hlavním sále se mohou diváci těšit na pohádku Aladin. Vstup na výstavu, která je otevřená do 17. září, je zdarma. Obludárium se otevře poprvé ve středu a nabídne představení v následujících zhruba dvou týdnech. Aladin je na programu 11. září. ČTK to dnes řekl Petr Forman.

Jako předkrm na cestě do divadla si mohou návštěvníci vychutnat výstavu. Nabízí fotografie ze vzniku Obludária a Aladina, kresby, které posbíral a nakreslil výtvarník, scénograf a režisér Matěj Forman na cestě s Aladinem do Brazílie, a také malované kulisy výtvarníka Josefa Sodomky a interaktivní hravé objekty Pavla Macka. „Tady v Plzni jsme se v roce 2010 pokusili vůbec poprvé vytvořit něco na způsob takovéto výstavy. Ta expozice se skládá z různých komponentů, rekvizit a starých dekorací, které kombinujeme podle prostoru a různě je adaptujeme, takže pokaždé vznikne něco jiného a nového. Tady jsme se snažili tu výstavu integrovat, ale spíš mluvíme o našem prorůstání Měšťanskou besedou,“ řekl Sodomka.

Nejúspěšnější představení Divadla bratří Formanů Obludárium se v Plzni nyní objevuje potřetí. Letos se hraje s malou změnou obsazení oproti poslednímu uvedení při festivalu Skupova Plzeň v roce 2014. Show tvořená sledem rozmanitých čísel a drobných příběhů inspirovaných časy potulných komediantů, kočovných cirkusů, němých grotesek a nočních šantánů, měla premiéru v roce 2007 ve Francii a odehrálo se na 1000 repríz. Předvede se v ní vousatá zpěvačka, mořská panna, silák s oslnivým hlasem, krasojezdkyně nebo tři české velké hlavy.

Ani po tolika letech Obludárium aktéry nenudí. „Teď už nás hlavně baví to, že se jednou za rok nebo za delší čas všichni sejdeme. Jedna tanečnice kvůli představení v Plzni dokonce přiletěla z Ameriky. Za tu dobu, co Obludárium hrajeme, se těm 15 lidem ze souboru narodilo v jejich rodinách dohromady 31 dětí. To nás na tom baví, že i po té době, kdy každý žijeme své životy a jsme možná už každý někde jinde, tak se k sobě na pár dní vrátíme a užijeme si to. S tímhle představení to tak je a kdo ví, jestli ho ještě někdy dáme znovu dohromady,“ řekl Forman.

Dvoupatrové šapitó Obludária, jehož postavení trvalo tři dny, se na zahradu besedy vešlo doslova na centimetry přesně. Kromě Obludária se v besedě představí také rodinná pohádka Aladin, která vezme diváky do světa příběhů Tisíce a jedné noci. Matěj Forman s týmem tu pomocí loutek, stínohry, výtvarných dekorací i zvuku nechají 11. září ve velkém sále oživnout karavany velbloudů, otevřou brány velkolepého paláce a nahlédnou do nedozírné pouště. Příběh chlapce Aladina se v jejich podání prolne s vyprávěním o králi Šahriarovi a moudré Šeherezádě. Vstupenky na představení Divadla bratří Formanů jsou v prodeji na www.mestanskabeseda.cz.

Reklama

Související témata:
Měšťanská beseda

Doporučované