Hlavní obsah

Klenčí připravuje bytové a řadové domy v kasárnách, snaží se přilákat mladé lidi

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku připravuje v bývalých kasárnách pohraniční stráže blízko centra obytnou zónu s bytovými a řadovými domy. Městys s 1300 obyvateli tak chce přilákat mladé rodiny s dětmi.

Článek

ČTK to řekl starosta Jan Bozděch (Nezávislí kandidáti pro Klenčí). Práce je v Klenčí dost, polovina obyvatel pracuje v místních firmách.

„Máme hotovou územní studii a projekt na demolice objektů. Zbývá nám ještě vykoupit poslední objekt od soukromníka, který tam podniká a chce se přesunout do Domažlic. Ale mezitím může běžet příprava na výstavbu první etapy,“ řekl starosta. Městys začne buď pěti řadovými domky, nebo jedním bytovým domem. Po dokončení projektu zvolí financování. „Ideálně s nějakým developerem, který nám s tím pomůže, protože tohle je dost složité na velikost naší obce,“ uvedl. Městys už zkoumá možnosti i předběžné nabídky.

„Spíš chceme jít cestou řadových domů, které tam jsou mnohem příjemnější. Ve studii zastavitelnosti máme osm bytových domů o sedmi až devíti bytech, víc ne,“ řekl. Celkem by tam mohlo vzniknout až 100 bytů.

Byty by měly přejít do osobního vlastnictví nájemníků. „Budeme si vybírat, kdo je od nás bude kupovat. Chceme slyšet od developera, že obec bude tím, kdo si bude určovat obyvatele bytů. Cílem je to, aby je vlastnili skutečně lidé, kteří je potřebují, a ne někdo, kdo je tam bude spekulativně pronajímat dalším lidem,“ řekl Bozděch. Nutnou podmínkou bude to, aby tam bydleli trvale.

Všechny objekty v kasárnách nechá městys zbourat, první už chce bourat příští rok. „Nebude to ale najednou, protože na to bychom potřebovali nějakou dotační podporu, protože jen rozpočet na demolice je 22 milionů,“ uvedl Bozděch. V areálu jsou sítě, které se budou muset zrevidovat a dále je vyvést tam, kde budou stát nové domy. Městys by rád zahájil stavbu už v roce 2024, ale vzhledem k energetické krizi a obavám obyvatel to asi bude o rok dva později. Projekt na první dům bude příští rok a rok později stavební povolení.

Klenčí postavilo už v roce 1996 v kasárnách 55 bytů a před 20 lety dalších 27. „Ve vlastnictví máme 55 bytů a těch 27 ve spoluvlastnictví s družstvem. Ty se budou na konci příštího roku, kdy doběhne financování, převádět do osobního vlastnictví,“ dodal Bozděch.

Reklama

Doporučované