Hlavní obsah

Na území města Plzně může být podle vyhlášky pouze 50 heren, tedy polovina

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na území města Plzně bude moct být pouze 50 heren, tedy polovina dosavadního počtu. Už v roce 2013 město zredukovalo počet heren o 60 procent, další snížení na 100 následovalo v roce 2017.

Článek

Zákon o hazardních hrách tehdy přijal tak přísná pravidla, že se nevyplácí hernu v malém provozovat. Navíc se sázení výrazně přesouvá na internet. Novou vyhlášku města, která bude platit od srpna, schválili zastupitelé. V Plzni je dnes 48 heren a kasin.

Nejmenší možný počet automatů v provozovně je 15 a musí na mít speciální licenci a složit kauci deset milionů korun na hernu a dvojnásobek na kasino. Ve městě poslední roky nové herny nepřibývají, hraní se stále více přesouvá do on-line prostředí. „Trh mizí, vyhláškou se nic zásadního nezmění,“ řekl radní města Martin Zrzavecký (ČSSD). Podle něj ale koalice ODS, TOP 09 a ČSSD, která nové znění vyhlášky navrhla, slíbila v programovém prohlášení, že počet heren ve městě zafixuje na 50. Vzhledem k tomu, že jich je ve městě už nyní ještě méně, jde podle Zrzaveckého víceméně o administrativní krok.

„Oslovili jsme všechny provozovatele nebo vlastníky nemovitostí, kteří byli v původní vyhlášce, a od poloviny jsme dostali odpověď, že už na daném místě hernu nechtějí. Ještě v roce 2017 jich bylo 98,“ řekl Zrzavecký.

Podle náměstka primátora Davida Šloufa (ODS) má město příjmy z hazardu kolem 160 milionů korun ročně a stoupají. „K 30. květnu jsme měli naplněno 130 milionů korun a naprostá většina je z on-line prostředí. Zvyky hráčů se mění a dnes jim stačí internet a kreditní karta. Sedí doma a hrají a sází, takže do heren se chodí čím dál méně. Je to samozřejmě dané i zpřísněním zákona, kdy herna nemůže být v hospodě, musí mít minimálně 15 automatů a složit vysokou kauci,“ řekl. To odrazuje provozovatele a lidé se drží doma, což je podle Šloufa daleko horší, protože z domova člověk prohraje daleko víc peněz, než když musí házet desetikoruny do automatu. V on-line hrách, k nimž je snadný přístup, se dá utratit za jeden den i statisíce korun, což je obrovské nebezpečí, které ohrožuje rodiny hráčů.

Město v minulých dvou letech, kdy byly kvůli protikoronavirovým opatřením asi polovinu doby herny zavřené, zredukovalo plánované příjmy z hazardu asi o 30 milionů. Lidé ale stejně sázeli přes internet a plánované inkaso se nesnížilo.

„Internetové hraní a sázení z domova je velkým sociálním problémem. Ale z pohledu bezpečnosti to problém není. Za ta léta nemáme ani jeden podnět na nepořádek nebo narušování klidu v souvislosti s hernou, tak jako to bylo v roce 2013,“ řekl Zrzavecký.

Z plzeňského náměstí v minulých letech zmizela obě velká kasina. Dnes už jsou jen menší kasina v obchodních centrech, uvedl Zrzavecký.

Reklama

Doporučované