Hlavní obsah

Národopisné muzeum Plzeňska bude mít do konce roku novou expozici

Foto: Getty Images

Plzeň (ilustrační foto)

Reklama

Národopisné muzeum Plzeňska, které sídlí ve dvou památkově chráněných měšťanských domech na plzeňském náměstí, bude mít do konce roku novou expozici za 40 milionů korun.

Článek

Obnova Chotěšovského a Gerlachovského domu si včetně stavebních úprav vyžádá asi 120 milionů korun, 98 miliony ji podpořil evropský program IROP a šesti miliony Ministerstvo pro místní rozvoj. Rekonstrukce střech, krovů, fasád a interiérů už končí. ČTK to dnes řekl Jiří Orna, ředitel Západočeského muzea v Plzni, které muzeum spravuje.

„Hlavním úkolem je vybudování nové expozice, která by se měla vejít do 40 milionů korun. Běží výběrové řízení na dodavatele, kterého bychom chtěli vybrat v dubnu, a do konce roku to musí být komplet hotové,“ uvedl. Dosavadní expozice se přemění v moderní, interaktivní. „Jedna část bude o tom, jak to vypadalo, když člověk v 19. století přišel z venkova do města – co zažíval a s čím se mohl setkat,“ uvedl ředitel. Expozici doplní i centrum experimentální etnologie, kde si mohou návštěvníci vyzkoušet dovednosti předků. „Jsou tam třeba kamna, v nichž mohou péct buchty, husu a podobně. Budeme to tam ukazovat, stejně jako drátkování, paličkování a další,“ řekl. Nejčastějšími návštěvníky jsou školy.

Chotěšovský dům na náměstí Republiky byl první radnicí. „Je prvně zmiňovaná v roce 1415, ale to už tam fungovala,“ uvedl Orna. Dvorem propojený Gerlachovský dům v Dřevěné ulici patří k nejcennějším ve městě. „Jeden z jeho majitelů byl v letech 1433 až 1462 lékař císaře Zikmunda Hanuš,“ řekl. Oba domy jsou staticky v pořádku, i když štíty Chotěšovského domu jsou stažené ocelovým pruty. „Vyměnily se krovy, střechy, obnovily fasády, památkově cenné prvky, elektroinstalace a nový je bezbariérový vstup výtahem,“ řekl Orna. Stavbaři také obnovili zasypaný sklep pod Chotěšovským domem, který se využije jako sklad prvků pro provoz na dvoře, kde budou kulturní programy.

„Domy primárně vznikly záhy po založení města, tedy na konci 13. století. Byly mnohokrát přestavěné. Stavebně jsou dnes oba renesanční, i když vývoj od původní dřevohlinité zástavby po zděnou architekturu byl u každého jiný,“ řekl Orna.

Expozice budou ve všech podlažích. „Nově tam bude zahrnuta i obnovená půda v Gerlachovském domě, kde je zbytek dřevohlinité konstrukce,“ řekl ředitel. Archeologové provedli také už dříve na dvoře Chotěšovského domu výzkum, kde našli kompletní nejstarší kachlová kamna z první poloviny 14. století.

Reklama

Doporučované