Hlavní obsah

Plzeň dostavěla další díl cyklostezky. Cesta z Bílé Hory do Zruče je bezpečnější

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Bezpečnější cestu z plzeňské okrajové části Bílá Hora do sousední obce Zruč-Senec umožní nově dokončená část cyklostezky.

Článek

Tři metry široký a čtvrt kilometru dlouhý úsek cyklostezky umožní cyklistům i pěším vyhnout se nebezpečné a rušné části ulice 28. října na Bílé Hoře. Stavba přišla město na čtyři miliony korun, řekl dnes ČTK technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

„Nově vybudovaná část navazuje na cyklistickou stezku do obce Zruč–Senec, která kopíruje silnici druhé třídy. Byť se jedná o poměrně krátký úsek za Bílou Horou, je stěžejní pro bezpečnost cyklistů a pěších, jelikož nemusí využít frekventované silnice. Opačný konec je navázán na účelovou komunikaci – lesní cestu, která vede v prodloužení ulice Zručská cesta,“ popsal Bosák.

Na nevhodné ukončení stezky od Zruče-Sence si cyklisté často stěžovali. Město proto hledalo řešení, jak na už postavenou cyklostezku navázat. Nový úsek je součástí jedné z cyklovýpadovek, tedy páteřních cyklistických komunikací využívaných nejen pro rekreační jízdu, ale také pro běžnou dojížďku do práce či do školy. I proto nechalo město na nové cyklostezce vybudovat veřejné osvětlení, které navazuje na předchozí část podél bělohorské ulice Zručská cesta. Přibylo devět šestimetrových stožárů s úspornými LED svítidly svítícími jen do spodního poloprostoru.

Nová stezka s asfaltovým povrchem a betonovým okrajem byla 8. listopadu zkolaudována. Plzeň ji financovala z vlastních peněz a také z dotačního programu IROP. V něm město dostalo devět milionů korun na cyklostezku z Křimic do Malesic a na část úseku na Bílé Hoře.

Na budování nových cyklostezek, propojení už postavených úseků a na celkové zvýšení bezpečnosti cyklistů ve městě a jeho bezprostředním okolí se chce vedení města výrazněji zaměřit, řekl primátor Roman Zarzycký (ANO). „Jedná se o jednu z oblastí, kterou chceme z pozice města rozvíjet společně s Plzeňským krajem,“ dodal.

Reklama

Doporučované