Hlavní obsah

Plzeň má připravenou stavbu městského archivu za necelých 400 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň už má kompletně připravenou stavbu městského archivu za necelých 400 milionů korun. Má být v areálu bývalých kasáren a pivovaru Světovar v městské části Slovany.

Článek

Do archivu by se přesunuly všechny městské archiválie, které jsou dosud na různých místech, kde nejsou vhodné podmínky. Město se bude snažit získat dotace, ale bude to těžké, protože zatím žádný dotační program tohoto typu neexistuje. „Stav současného městské oblastního archivu není zcela vyhovující, je v několika budovách, které jsou historického charakteru, takže úplně neprospívají uloženým archiváliím. Je to určitě věc, která by se měla v příštím volebním období řešit,“ uvedl primátor Pavel Šindelář (ODS).

Město zatím nemá v rozpočtu na archiv peníze, nejsou ani v rozpočtových výhledech. S dotacemi bude zřejmě problém v tom, že titul ministerstva kultury by byl zřejmě jen pro plzeňský archiv. „Protože ostatní města s tím problém nemají, a vlastně by tam nedocházelo k soutěži mezi projekty,“ řekl primátor. Město ale doufá v jiné dotace, které by pokryly aspoň část nákladů.

Současné budovy by se po dostavbě archivu využily pro městské účely. „V momentě, kdy seženeme peníze a bude rozhodnuto, že se archiv stavět bude, tak pak se bude hledat také využití. Ale to je ten nejmenší problém. Větší je sehnat těch 400 milionů, které potřebujeme,“ uvedl primátor.

Archiv má vzniknout přestavbou rozsáhlé budovy bývalých armádních skladů s názvem Bratislava, její plocha se po dokončení zdvojnásobí.

Plzeň dokončuje v nedalekém areálu stavbu technologického centra TechTower za 720 milionů Kč, které vzniká přestavbou budovy ležáckých sklepů bývalého pivovaru Světovar. Inovativní studentské a start-upové firmy se tam začnou stěhovat 1. února 2023. Provoz budovy, kam se vejde 600 lidí a asi 40 firem bude zajišťovat Správa informačních technologií města (SIT).

Naproti TechToweru jsou ještě dvě opuštěné zchátralé budovy - kotelna a vila s kancelářemi, minulé vedení města zvažovalo, že tam bude minipivovar. „Obě jsou památkově chráněné a nedají se zbourat. Takže je budeme muset postupně opravit. A jestli si je vezme SIT a rozšíří tam TechTower, tak je to krok správným směrem,“ řekl primátor. Město mělo několik jednání se soukromými investory, jimž budovy nabízelo, zatím se nedohodlo. „Problémem je zejména to, že jsou památkově chráněné a ta investice je obrovská,“ uvedl Šindelář.

V rohu areálu je ještě bývalá ubytovna vojáků, kterou ministerstvo obrany pronajímá soukromníkovi. „Požádal jsem je, aby nám ji prodali, abychom celé území scelili. Čekáme na odpověď,“ uvedl primátor.

Vedle Bratislavy vznikne ještě parkovací dům za čtvrt miliardy korun. Stejně jako archiv už má stavební povolení. Město ale jako první postaví parkovací dům ve Skupově ulici na Borech, druhý bude mezi sportovní halou Lokomotiva a městským bazénem na Slovanech a ten na Světovaru přijde na řadu až jako třetí. Budou se stavět za městské peníze bez dotace.

Reklama

Související témata:

Doporučované