Hlavní obsah

Do Prahy se mohou vrátit „výherní“ automaty, politici se přou o novou vyhlášku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

V Praze se znovu řeší budoucnost nejtvrdší formy hazardu, klasických „výherních“ automatů. První střet se odehrál v neveřejné e-mailové konverzaci. Potom se politici pohádali na zasedání legislativního výboru.

Článek

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN bude ve čtvrtek poprvé společně jednat o novele vyhlášky o hazardu.

Od politiků koaliční ODS, ale i opozičního hnutí ANO zaznívají vyjádření, z nichž vyplývá, že pro ně zákaz automatů není nepřekročitelný.

V Praze nyní platí vyhláška z roku 2020, která na celém území hlavního města zakazuje takzvanou „technickou hru“ čili automaty. Provozovatelům postupně končí licence na jednotlivé přístroje, a na jaře 2024 by tak z hlavního města měla zmizet poslední „bedna“.

To ale může změnit nová vyhláška, kterou Praha chystá kvůli pokutám od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Spor o budoucnost hazardu v Praze vyšel plně najevo během jednání výboru pro legislativu. Už předtím se ale odehrával skrytě.

Čižinský: Všechno by se vrátilo do starých kolejí

Zástupce Spolu v legislativním výboru Ondřej Lněnička (ODS) rozeslal na začátku listopadu ostatním členům výboru a dalším zastupitelům e-mail, ve kterém varuje před pokutami, které Praha dostala od ÚOHS (o pokutách více níže).

Jednotliví členové výboru se potom v e-mailové komunikaci dohadovali, zda platí dohoda, že se nebude sahat na zákaz nejtvrdší formy hazardu, tedy automatů, nebo zda při tvorbě vyhlášky bude možné povolit i tuto formu gamblingu.

Proti automatům vystoupili členové legislativního výboru za STAN a Prahu sobě, naopak Patrik Nacher (ANO) vzkázal, že žádná taková dohoda neplatí a že o technické hře se zkrátka rozhodne hlasováním.

Na zasedání výboru se potom rozhořel otevřený boj. Lněnička z ODS přímo navrhl, aby legislativní výbor doporučil zastupitelstvu zrušit současnou protihazardní vyhlášku. Tím by zákaz automatů v hlavním městě ze dne na den skončil.

Foto: Seznam Zprávy

Ondřej Lněnička (ODS) navrhl, aby legislativní výbor doporučil protihazardní vyhlášku zrušit. Návrh neprošel.

„Nechci, aby Praha platila jakékoliv další pokuty a navíc byla eventuálně odpovědná za nároky na náhradu škody, které z toho mohou vzniknout,“ vysvětlil později pro Seznam Zprávy Lněnička.

Za pokuty od ÚOHS jsou podle něj odpovědní bývalí radní, konkrétně Hana Kordová Marvanová, která vyhlášku připravila, a Jan Čižinský (Praha sobě), který ji obhajoval.

Podle Čižinského se Lněnička snaží o návrat tvrdého hazardu do hlavního města. Pokud by vyhláška – byť jen na okamžik – přestala platit, provozovatelé kasin by požádali o povolení k provozu hracích automatů a podle zákona by ho také od úředníků museli získat. Licence by potom platila ještě několik let poté, co by zastupitelstvo schválilo novou vyhlášku.

„Všichni (provozovatelé výherních automatů) by okamžitě požádali o tříletou licenci a všechno by se vrátilo do starých kolejí,“ říká Čižinský o Lněničkově návrhu.

Proč ale Praha vůbec chystá novou vyhlášku?

Pokuty kvůli diskriminaci

ÚOHS v minulosti vyměřil hlavnímu městu několik pokut za to, jakým způsobem reguluje hazard. Do roku 2020 měla Praha seznam konkrétních adres, kde provozovatelé heren a kasin směli provozovat automaty. Tato praxe ale podle ÚOHS poškozovala provozovatele ostatních podniků, a Prahu proto pokutoval.

V roce 2020 prosadila tehdejší radní Hana Marvanová novou vyhlášku, která zakazuje automaty na celém území hlavního města. Jenže v otázce takzvané živé hry, tedy rulety, karet a podobných her, vyhláška ponechala jednotlivým městských částem pravomoc rozhodnout o případném zákazu samostatně. V Praze tak znovu platí na různých místech různá pravidla, byť se týkají jen živé hry a byť jsou stejná pro celé městské čtvrti. A to je podle ÚOHS znovu diskriminační.

Praha má na pokutách zaplatit 2,4 milionu korun. Proti rozhodnutí ÚOHS ale podala správní žalobu a formálně trvá na tom, že současná vyhláška je v pořádku.

Podle Čižinského je strašení pokutou pouze záminka, jak vrátit do hry jednání o nejtvrdší formě hazardu.

„Chtějí prostě využít té pokuty k tomu, aby zdůvodnili, proč se má vrátit technická hra,“ říká Čižinský.

Klasické herny jsou lepší než online kasina, míní Lněnička

Lněnička na otázku redakce, jak se staví k dalšímu osudu výherních automatů v hlavním městě, přímo neodpověděl. Upozornil ale na to, že se čím dál víc hráčů stěhuje do online prostředí.

„Když se podíváte na reklamy, které provázejí sportovní přenosy, tak tam nemáte primárně kurzové sázení na sportovní události, ale prezentují se tam online kasina,“ říká Lněnička.

Foto: ODS

Politik ODS Ondřej Lněnička.

Ke sportu má Lněnička, jak sám upozorňuje, velmi blízko. Bývalý fotbalista a následně i vystudovaný právník v minulosti zastupoval podnikatele Karla Kapra v soudním sporu o jméno fotbalového klubu ‚Bohemians‘. Byl také předsedou důležitého orgánu fotbalového svazu – Odvolací a revizní komise.

Lněnička tvrdí, že na rozdíl od online kasin je možné gambling v kamenných kasinech kontrolovat.

„V současné době technické prostředky (online kasina) nahrazují jinou formu hazardu (kamenná kasina). Pražané mohou hrát online bez toho, že by to hlavní město Praha mělo pod jakoukoli kontrolou. V kamenných kasinech Praha alespoň nějakou kontrolu nad hazardem má a může řešit negativní záležitosti s tím spojené,“ říká Lněnička.

Hana Marvanová naopak tvrdí, že za snahou o přepsání vyhlášky stojí tlak na návrat tvrdého hazardu.

„Snahy vrátit hazard v té nejhorší podobě, což jsou ty automaty, vnímám po celou dobu. Teď ty snahy zintenzivnily. Pan Lněnička a další v tomto směru hovořili na legislativním výboru, takže se obávám, že bude snaha vrátit hazard do Prahy,“ popsala Marvanová pro Seznam Zprávy.

Vyhláška podle Marvanové žádnou novelu nepotřebuje. Nechat rozhodnutí o provozu živé hry na jednotlivých městských částech je podle ní správné.

„Praha z pohledu regulace hazardu plní úlohu kraje. Některé pražské městské části jsou veliké jako krajská města, proto je absurdní, aby si to občané skrze své volené zástupce nemohli v městských částech rozhodovat po svém. Vedu jednání na Ministerstvu financí, aby nás v tomto podpořilo. Aby bylo jednoznačně dáno, že je možná rozdílná regulace v jednotlivých městských částech,“ říká Marvanová.

Nacher: Chci vidět analýzu, jak Pražané přestali hrát

Patrik Nacher naopak – stejně jako Lněnička – mluví o odpovědnosti Marvanové a Čižinského za špatně napsanou vyhlášku.

„Budu chtít, aby za to někdo nesl politickou zodpovědnost, protože se udělala vyhláška, která měla napravit předchozí stav, a výsledkem je, že pokuty od ÚOHS pokračují,“ říká Nacher.

A navíc zpochybňuje i přínos zákazu nejtvrdší formy hazardu. Nacher – stejně jako Lněnička – naznačuje, že zákaz hracích automatů nemusí přinášet žádné zlepšení.

„Chci vidět analýzu, jak Pražané po přijetí nulové tolerance přestali hrát, případně že chodí hrát mimo Prahu. Anebo zda přecházejí do online kasin, což naznačují čísla Ministerstva financí a naznačuje to i množství reklam na různá online kasina,“ říká Nacher.

Pracovní návrh nové vyhlášky, pod kterým je podepsaný radní Adam Zábranský (Piráti), s návratem technické hry nepočítá. Návrh, který má redakce k dispozici, mění pravidla pro živé hry: městské části už by o jejich povolení nerozhodovaly a byly by zakázany do 200 metrů vzdušnou čarou od všech školských zařízení.

Novela se ale během koaličního jednání může výrazně proměnit. Stejně jako ve chvíli, kdy ji bude schvalovat zastupitelstvo. V současném pražském zastupitelstvu se přitom už několikrát zformovala hlasovací koalice výrazně odlišná od té, která zasedá v Radě hlavního města.

Reklama

Doporučované