Hlavní obsah

Do Producentské síně slávy vstoupí jako první Jiří Ježek. Stál za Černými barony

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Do Producentské síně slávy vstoupí jako první Jiří Ježek, cenu dostane na nadcházejícím karlovarském filmovém festivalu.

Článek

Síň slávy pro ty, kdo se zasloužili o rozvoj producentské profese a dosáhli v ní významných úspěchů, založila Asociace producentů v audiovizi (APA). Informovala o tom dnes ČTK. Ježek stál jako producent za úspěšnými filmy 90. let jako byly Černí baroni, Tankový prapor, Dědictví aneb Kurvahošigutntág, Šakalí léta, Kolja či Báječná léta pod psa.

Ježek převezme cenu v Karlových Varech z rukou předsedy APA Vratislava Šlajera v neděli 3. července v Grandhotelu Ambassador Národní dům. Slavnostního předávání se zúčastní i režisér Jan Hřebejk, který s Ježkem spolupracoval na filmu Šakalí léta.

„Producentství má v Česku dlouholetou tradici a je hybnou silou naší audiovize. Považujeme za důležité zdůrazňovat význam nezávislých producentů. Současná úspěšná generace by ale nemohla dělat svou práci bez přínosu předchozích generací. Proto jako profesní organizace budeme každý rok připomínat jednoho kolegu, který se významnou měrou podílel nebo podílí na dobrém jménu producentské profese,“ uvedl Šlajer.

Před tím, než dnes dvaasedmdesátiletý Ježek založil vlastní společnost Space Films, působil od 70. let v Krátkém filmu. Tam se podílel na výrobě více než 100 hraných a dokumentárních titulů. Téměř všechny filmy, které vznikly v jeho soukromé společnosti, se zařadily do první desítky nejnavštěvovanějších filmů v českých kinech. Jako producent se podílel na dokumentu Hlasy dětí (Voices of the Children) o dětech přeživších pobyt v koncentračním táboře Terezín, který získal v roce 1999 prestižní cenu Emmy za nejlepší historický dokument.

„Filmový producent je velmi složitá profese, která obsahuje všechno - být dobrý psycholog, taktik, dramaturg, ekonom, nesmí se bát, musí umět jednat s lidmi všech profesí, těch dělnických, ale i s umělci, musí být zodpovědný při hospodaření s financemi svými i ostatních. Těch věcí je celá řada a dodnes se o náplni práce producenta mezi laickou veřejností ani filmaři tolik neví,“ řekl Ježek. Ten byl také prvním předsedou APA založené v roce 1994 a sdružující první nezávislé producenty, a sehrál tak důležitou roli při transformaci státního filmu do soukromého sektoru.

„Budoucnost kinematografie je v rukou producentů, kteří vybírají zajímavé látky, ale záleží i na tom, jak se bude chovat stát, jaká tu bude podpora audiovize,“ dodal jeden z nejúspěšnějších českých producentů. Společnost Space Films, kterou Ježek založil, se označuje za první soukromou nezávislou produkční a distribuční společnost, která byla po roce 1989 v Československu založena. Ježek obstarával výrobu prvního soukromého porevolučního filmu Tankový prapor. Snímek z roku 1991 se stal s celkovou návštěvnostní 2,5 milionů diváků nejnavštěvovanějším snímkem 90. let.

Reklama

Související témata:

Doporučované