Hlavní obsah

Majetkový úřad zkusí napotřetí prodat v aukci pražský Palác Broadway

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zkusí napotřetí prodat pražský Palác Broadway. Dnes vyhlásil elektronickou aukci, která se uskuteční 8. až 10. srpna.

Článek

Minimální cena je jako v předchozích dvou aukcích 1,05 miliardy korun. Letos v březnu ani loni v září se palác neprodal a stávající nájemce nevyužil svého přednostního práva a ve stanovené lhůtě nepodal nabídku na odkup. Úřad proto vyhlásil další aukci.

Vyvolávací cena 1,05 miliardy korun je nejvyšší minimální cena za dobu existence úřadu. „Věřím, že se nám pro tuto výjimečnou nemovitost podaří najít definitivního vlastníka, který jí vdechne nový život,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

V současnosti prostory funkcionalistické stavby paláce využívá Divadlo Broadway. Majitelem Divadla Broadway je Oldřich Lichtenberg, který po březnové aukci ČTK řekl, že palác koupit chtít nebude kvůli smlouvě, jíž je palác zatížen a kvůli níž by ještě několik desítek let majiteli nevydělával. To je podle něj také důvod, proč se palác v dražbě opakovaně nedaří prodat.

Jeho slova potvrzuje fakt, že v prvních dvou elektronických aukcích neměl o palác nikdo zájem. Jeden zájemce vždy složil kauci, ale během aukce neučinil žádný příhoz (minimálně 200.000 korun). Ve třetím kole musejí zájemci složit kauci 20 milionů korun do 5. srpna do půlnoci.

Funkcionalistická stavba, která leží mezi ulicemi Na Příkopě a Celetná, je tvořena třemi propojenými trakty a pochází ze 30. let 20. století. Dům patří k největším funkcionalistickým novostavbám v historickém jádru Prahy. Budova nejprve sloužila pro potřeby italských pojišťoven a v části komplexu se nacházely byty. Po roce 1980 byla budova upravena k administrativním účelům. V suterénu budovy bylo v roce 1938 otevřeno kino s tehdy nejmodernějším projekčním a zvukovým zařízením.

ÚZSVM převzal komplex v roce 2016 od tehdejší Správy železniční a dopravní cesty. V souladu se zákonem ÚZSVM nejprve objekt nabídl jiným státním institucím, žádná z nich ale o něj neprojevila zájem. Proto úřad hledá nového vlastníka prostřednictvím elektronické aukce. Dosud nejvyšší částku 790 milionů korun získal stát z prodeje areálu na náměstí Republiky v Praze a prodejem pražského areálu U Půjčovny, který se po 100 příhozech prodal za 355,1 milionu korun.

Reklama

Doporučované