Hlavní obsah

Na Zbraslavi bude rozšířena protipovodňová ochrana u zdejšího zámku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na pražské Zbraslavi bude rozšířena protipovodňová ochrana. Úpravy se týkají oblasti u zbraslavského zámku, kde ochrání jeho budovu i park a rovněž sever městské části. Náklady jsou 29,94 milionu korun.

Článek

Praha začala budovat protipovodňová opatření v 90. letech minulého století a k jejich rozmachu došlo po povodni v roce 2002.

Stavba se nachází na pravém břehu slepého ramene Berounky známého jako Krňák, a to jižně od soutoku s Vltavou. Přebudována bude současná opěrná zeď zámeckého parku tak, aby vyhovovala požadavkům protipovodňové ochrany.

Přibližně 218 metrů dlouhé protipovodňové opatření ochrání severní části Zbraslavi a zámek s parkem na úroveň stoleté vody s rezervou převýšení 30 centimetrů. Veškeré práce by se měly uskutečnit letos. Práce pro město provede firma Metrostav.

Praha vybudovala protipovodňová opatření zejména podél Vltavy. Stavět je začala v 90. letech. Nejrozsáhlejší ochrana vznikla po povodni v roce 2002. Vystavěny byly mobilní zábrany a valy. Na menších tocích město dělalo takzvané suché poldry, které jsou schopny zadržet vodu. Rovněž nechává postupně zklikatit původně narovnaná koryta. Potoky a říčky tak jsou schopny déle zadržet vodu, než se rozlije do krajiny.

Reklama

Doporučované